Egy diktátor halála - Sztálin

The Death of Stalin / Sztálin halála
2018. március 15.
Bzsu861
Sztálin halála

A grúz származású, kegyetlen, egyeduralomra törő szovjet diktátor rémuralma hamar kezdetét vette. A Sztálin halála című film azokat, az egyesek számára felkavaró, mások számára örömittas érzések kettősségét mutatja be, melyeket az emberek akkoriban átéltek.

1953 márciusában ért életének végéhez a diktátor, és mindenki másként érzett ezután. A feszültség az utcákat bejárta, hisz egy olyan ember távozott, aki rengeteg ember halálért volt felelős, de mint tudjuk senki nem nyer örök életet, így bármennyire is kiépítette egyeduralmát, ez még neki sem sikerülhetett. Milliók gyászolták az utcán a vezért, hiszen ez egyben egy korszak végét is jelentette. Azonban néhány embernek, ehelyett egy teljesen más dolog jutott, gondolván itt a vezetőség többi tagjára. Hruscsovnak és a gárda többi tagjának ki kellett találnia, hogyan tovább, ezzel pedig egyfajta őrült harc vette kezdetét az utódlásért.

A filmet a zseniális Armando Iannucci rendezte, aki névjegyét az „Egy kis gubanc” című filmmel tette le a mozirajongók előtt, ám az igazi ismertséget az Alelnök című tévésorozat hozta meg számára, amely számos Golden-Globe jelölést, valamint Emmy-díjat tudhat magáénak. A főbb szerepekben: Steve Buscemi, Michael Palin, Jeffrey Tambor és Simon Russel.


Vajon egy ilyen birodalmi uralkodónak a halála milyen egyéb végkifejletet hozhat Hruscsovék számára? Az alkotás erre is megadja a választ, aki megtekinti a mozikban idén március 15-én, nemzeti ünnepünkön. Milyen érdekes, hogy egy ilyen kaliberű filmet, pont március 15-re időzítettek, ami a felszabadulás ünnepe, szemben Sztálin kegyetlen rémuralmával, ami rettegést és félelemet keltett az emberekben, mellőzve a szabadságot, melyhez minden embernek joga van.

Meglepő módon a film műfaja vígjáték, így nem a szokásos drámai hatásokkal játszik a rendező, ugyanis itt inkább a komikus elemek keverednek enyhe tragikus hatást festve. Az író Fabien Nury, akinek remekművéből a forgatókönyvet Armando Iannucci és David Schneider készítette el. A zeneszerző: Christopher Willis, az operatőr: Zac Nicholson, a film producerei pedig olyan nagy nevek mint Nicolas Duval-Adassovsky, Kevin Loader, Laurent Zeitoun és Yann Zenou. A vágó pedig a legendás Peter Lambert. A játékidő 106 perc és a korhatári besorolás 12 év.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 8
Kritika értékelés 9
Kritika elolvasva 2 392