Egy Gésa emlékíratai

Memoirs of a Geisha / Egy gésa emlékíratai
Spawn
Egy gésa emlékíratai

A könyvtől nagy mértékben eltérő, korhűségre törekvő drámai alkotás, japán megszállásának egyik hanyatlásának és bukásának idejéből, a ferde szeműek nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyit, és hogyan nyugatosodtak.
A Gésák, a rizsporos arcú társalkodó hölgyek, és kurtizánok a kimonók, a tatamik és a szumó valamint a politika és szerelem világába enged bepillantást a film. A főszereplőt egész gyerekkora, gonosz mostohatestvére és hívatása lépcsőin keresztül (és élete emlékei meghatározó momentumain keresztül) láthatjuk követhetjük, mint ártatlan a háborúból kimaradó szemlélők. Olybá tűnik, hogy a korhű díszletek, az eltalált és frappáns színész játék kellően kiemeli, említésre méltóvá teszi a filmet, ugyanakkor kellően nőies, megköveteli az eleganciát egy esetleges férfi kísérőtől ettől olyan érdekes újat mondó művészileg. Persze Japán mindig is a férfiak világa volt, legalábbis a letűnt időkben és olybá tűnik sikerült maradandót időtállót alkotniuk. A film zenéjét John Williams szerezte, operatőre Dion Beebe volt, a kosztümöket pedig Colleen Atwood tervezte. három Oscar és egy Golden-globe jelölés azért tellett tőlük, meg némi kínai japán (úgy utálják egymást mint az orosz az amerikait) ami kissé jót tett a film marketingjének. szóval női praktikák avagy a modern piac kegyetlen világa?

Egy háború, egy gazdasági depresszió követi a főszereplő lelki konfliktusát mely hasonló bár, de az igaz, komplementer szerepekkel kiemelt valós érzések emelik ki a szürke Japán háború hétköznapjaiból, vagy éppen süllyesztik bele, hol közönségesükkel, hol gonosz mostohanővére által.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Kritika elolvasva 1 664