Egy kivételes barát. Sebeket kaptunk és sebeket osztunk.

A Beautiful Day in the Neighborhood / Egy kivételes barát
2019. november 22.
perry
 
Egy kivételes barát

Azt érzem mindenkinek szüksége lenne egy kivételes barátra, arról nem is beszélve, hogy Tom Hanksra. Hiszen csak sietünk, néha durvák vagyunk egymáshoz, képtelenek vagyunk megérteni egymást. Tele vagyunk önteltséggel és megkeseredett dühhel mert nem értettek meg minket. Mert elvették a homokozó lapátunkat, vagy mint a filmben Borz úr -aki csak megijedt Roger/ Medve úrtól le aki lespriccel büzös folyadékával.
Igen, mindannyian hordozunk a gyermekkorunkból sérelmeket és bizony csodás dolgokat. Aztán egyszer csak felnövünk és elfelejtjük, hogy valaha gyermekek voltunk. Morcos hadakozó felnőtté válunk vagy oknyomozó riporterré. SEBEKET KAPTUNK ÉS SEBEKET OSZTUNK.

Gondolod érdemes felnőni, ha csak rosszat kaptunk és már a gyermekkorunk sem nyújt vigaszt számunkra? De ez csak egy költői kérdés, hiszen felnövünk ha csak az élet úgy nem hozza gyermekként tűnünk el erről a világról.
Írhatnám azt is ez a film olyan mint egy nagy és szép közhely gyűjtemény és csak akkor döbbenek rá, hogy nem az, amikor elkezdem nézni és elkezdtem...

Amikor számomra vissza köszönnek konfliktusok, alaphelyzetek az életemből. Az a pillanat amikor Jedlicska Józsi ez a vékonyka de csupa szív barátom -akinek pékségük volt midig hozott nekem krémest és egy téli napon már ne mosolyogjon és törékeny alakja örökre eltűnjön életemből. Én pedig maradtam az egyedül lét fájdalmával.
Bizonyos, mindenkinek van ilyen vagy kevésbé szomorú története amit nem beszélt ki vagy rossz apa és talán anya is aki nem figyelt oda rá. Viszont ami jó léteznek csodálatos anyák és apák és felnőve újra csodálatos fiak és lányok akik majd megmutatják így is lehet élni.

Az igazság az nem akarok és nem is tudok igazi filmkritikát írni erről a filmről. Bevallom akartam távol tartani magamtól, olyan igazi felnőttes jóé megideologizálom , hogy mi is az igazság képen, de bevallom nem ment. Csak érzelmekről tudok írni ami a film kapcsán feltolult bennem.
Hiszen 2020 t írunk ebben a félelmetesen felgyorsult világban ahol lassan ember embernek a farkasa, nincs időnk egymásra, türelmünket vesztve a meg nem értés krédójába zuhanunk.

Azt nem ígérhetem , hogy megnézve más ember lettem de talán kicsit több azzal, hogy megnéztem. Többet tudtam meg Tom Hanks-ról és tisztelettel adózom annak az élő hús-vér "mintának" akit ő alakít. Mélyen emberi alakítás amit ő te4sz fel a filmvászonra.
Kellene valami igazán ütős mondatot írni ennek a gondalzatfűérnek a végére , de nem tudok, talán csak annyit, hogy legyetek jók és sokkal boldogabbak lesztek.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 8
Kritika értékelés 8.5
Kritika elolvasva 578