Egy nap

One Day / Egy nap
2018. november 08.
Bzsu861
Egy nap

"One moment in time"- hangzik el a pár évvel ezelőtt tragikus hirtelenséggel elhunyt énekesnőtől, Whitney Houston-tól a jól ismert sláger. Nos, az Egy nap, azaz One Day című romantikus, drámai hangvételű alkotás két kallódó lélek viharos szerelmi életét mutatja be, amely sokak számára nehezen emészthető, és nem túl vidám film. Mindkét fiatal keresi a helyét a világban, a saját útját, de olyan nehezen lelnek rá az igazi boldogságra, mint Shakespeare Rómeó és Júliájában, a veronai szerelmesek. Vergődés, dráma, könnyek, nehézségek, az élet maga. Ez a film valós képet fest arról, hogy milyen nehéz is egy párkapcsolatban megtalálni az egyensúlyt, és a túláradó érzelmek fogatagában megteremteni a lelki békét, és képesnek lenni kompromisszumot kötni annak érdekében, hogy működőképes legyen a párkapcsolat, melyben mindkét két fél igazán, őszintén, mélyen kötődik egymáshoz, és bármire hajlandóak, és minden csak egy nap, egy sorsdöntő nap.

A dátum melyet sosem felednek, azaz 1988. július 15-e, amikor Emma Morley és Dexter Mayhew először pillantják meg egymást, és a különös lány elbűvöli a férfit. A komolytalan nőcsábász valamilyen módon kötődni kezd a nőhöz, aki semmiben sem hasonlít rá, Em szintén hasonlóképp érez, de kezdetben nem vallja be önmagának. Egy átlagosnak nem mondató, mégis puritán módon egyszerű napnak indul július 15-e, amikor kézhez kapják diplomájukat, de a filmben nem is ezen van a hangsúly, hanem magán azon a bizonyos egy napon, és két életen. Emma egy eltökélt és ambiciózus lány, aki arra készül, hogy a későbbiekben írói pályára lépjen. Nehezen találja meg a saját útját, vergődik a világban, és több sablonos, unalmas kapcsolatot követően, folyton csak csak Dexterre tud gondolni, aki csupa meglepetés, azonban talán mégis ő az, aki sikereinek útjában áll, mert a férfi nem gondol a jövőre, csupán az aznapi örömöket éli meg, azonban Emma megismerése egy nem mindennapi csoda, és egyben élete meghatározó élménye, hiszen tudja, hogy nincs hozzá fogható nő számára.


Sokáig csak kerülgetik egymást, és folyton-folyvást más karjaiban kötnek ki, de boldogtalanok a másik ölelése és forró csókja nélkül. Az idő alatt amíg Dex egy másik nővel él, egy lánygyermeke is születik a csalfa, és előkelő családi körből származó Sylvie-től. Két évtizeden keresztül követhetjük végig Em és Dex különös kapcsolatát, mely viszontagságos, ugyanakkor gyönyörű. Ez a film számomra annak a mintapéldája, hogy két reményvesztett szerelmes, hogyan talál egymásra, de vajon a holtomiglan-holtodiglan jellemző lesz rájuk, vagy pont egy szerencsétlen baleset lesz az oka, hogy elveszítik egymást és ezzel Dex életbe vetett hite is egyszersmind semmivé válik? 1988. július 15-e az a dátum, mely a sors, a végzet, a beteljesedés, és az igaz szerelem napja, majd két évtizeddel később már csak egy látomás? "One day, One life". Egy nap, egy élet.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Kritika elolvasva 1 999