Éld túl az éjjelt, avagy miképpen készíts 'B' kategóriás krimit jó és rossz színészekkel.

Survive the Night (2020) / Éld túl az éjjelt
2020. május 22.
perry
Éld túl az éjjelt

Tudom, tudom nem kell minden filmet megnézni pláne az olyant ami az IMBd oldalon 1 év alatt 4,1 átlagot kapott. Amiből arra lehet következtetni, hogy nem igazán kajálták a nézők a Survive the Night című filmet.
Némi iróniával ezt a filmet is túl kell élni valahogy, azért is mert ebben a moziban semmi sem eredeti. Olyan min mikor egy Chevrolet motorháztetőjét Trabant tetővel pótolnánk azzal a felkiáltással jó lesz az oda.
Mert ugye léteznek a krimi műfajában a briliánsan megszerkesztettek ahol ki nem találod ki a gyilkos mi fog a következő percben történni és még van két olyan csavar is benne amitől a kényelmes mozid bársony székében szinte a padlóra csúszol meglepetésedben.

Most akkor jönnék a jó öreg Hitchcock filmek borzongásával mint a Psycho (1960) Madarak (1963) ha mást nem is említek a Forgószél (1946).
Igen léteztek és léteznek ikonikus filmrendezők és fantasztikusan játszó színészek akik a rendező izgalmas keze munkája alatt újabb fényt adnak a jól megalkotott unikális történetnek. Megállás nélkül lehetne sorolni a jelenből is azokat a rendezőket akik ebben a műfajban egyedit alkottak. FRANCIS FORD COPPOLA kinek Keresztapa filmjére mondják gengszter megjelölést, de az egyúttal krimi is. QUENTIN TARANTINO Ponyvaregény mozijánál nehéz veresebb krimit találnom.


Ezen kis filmtörténeti kitekintés után térjünk vissza az Éld túl az éjjelt "dolgozathoz". A soványka történethez még filmírót és dramaturgot sem kellett volna "használni", legalább is nem olyanokat mint ezen a stáblistán. Annyira ordítóan elhasznált a cselekmény, hogy egy középiskolás dráma tagozatos tollából is kikerülhetett volna. Ezt a történetet egy mondatban el lehet mesélni. (kéretik aki meg szeretné nézni ne olvassa el) A megszégyenült orvost és családját túszul ejtik otthonukban a bűnözők, amikor egy rablás miatt meglőtt rabló azonnali orvosi ellátás igényel.
Eközben szájbarágósan megismerkedünk a doki "egy arcú" nejével és annak szilikonnal feltöltött ajkaival mely talán a kitűnő magyar szinkronnak tekinthetően még érzelmeket is sugároz. A nagyival aki kb. egy tv-s sitcomból penderül a kamera elé.
Apu pedig hatalmas vívódások közepette alakítja a dokit amiből kb. csak a tétova önsajnálat jön le.

Végül de nem utolsó sorban beszélhetek Bruce Willis alakításáról az olyan kemény vagyok mint a vídia így 70 körül is színészi munkájáról. Aki még ezen a maníros alakításon túl is a legfeszültebb pillanatokat adja. Talán a rutin, talán a tehetség miatt ezt már nem tudom eldönteni. Ellenben ez édeskevés ahhoz , hogy a rosszul rendezett unalmas filmbe életet csiholhasson. Pedig Matt Eskandari az USA -ban élő iráni rendező mutatott már jeles dolgozatokat is kedvenc színészével Willisel akár csak a Trauma centerre gondolok. Van ez így , hogy valami nem jön össze és ez nagyon nem...

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 7.2
Kritika értékelés 8.7
Kritika elolvasva 1 876