Élősködők egy távol keleti stíluskavalkád

Gisaengchung / Élősködők
2019. december 05.
rgrg
Élősködők

A koreai filmhéten, ez a film volt az ami kifejezetten érdekelt, kiváltképp a története végett, és nem utolsó sorban, hogy az utóbbi pár évben a koreai filmek között elég sok csemegét lehet találni.
Sajnos az ominózus eseményen nem tudtam a filmet megnézni, hanem egy későbbi vetítési időben sikerült egy telt házas előadáson végigülni Bong Joon Ho legújabb alkotását. Érdemes volt, hiszen egy nagyon ötletes és jól kidolgozott társadalmi szatírát láthattam. Bár a szatíra nem igazán helytálló, mert voltak ebben drámai, thriller, sőt még horrorisztikus elemek is. És az a furcsa, hogy elsőre egy kicsit nehezen ülte meg a gyomromat ez a stíluskavalkád, de utólag belegondolva minden a helyén volt. A távol keletiek, kiváltképp a dél koreaiak, és a japánok ezt a fajta keveredést nagyon értik.
De mi is a sztori. Adott két család, akiknek a sorsuk összetalálkozik, egy véletlennek abszolút nem nevezhető események láncolata folyamán. Két család, az egyik gazdag, a másik szegény.


A Kim család (ők a szegények) a társadalom perifériáján élnek egy kis lukban négyen, bevételi forrás alig, még a pizzás dobozok hajtogatásából származó pénzt is alig akarják nekik kifizetni, de próbálnak jó pofát vágni az egészhez. Szomorúnak nem mondhatóak. Talán csak akkor bosszúsak egy kicsit, amikor a wifi térereje a WC egy bizonyos pontján érhető el. Az eseménye konkrétan onnan kezdődnek amikor Kim úr fiának az egyik haverja felhívja a figyelmét egy melóra egy gazdag környéken egy gazdag családnál, hogy angolul kellene tanítani a család lányát mert ő nem ér rá. Ő el is megy az adott címre, persze olyan nagyon jól angolul nem tud, de azért tud, és amikor lassacskán beilleszkedik a családba akkor a saját családját is a helyszínre viszi, kisebb nagyobb hazugságokkal, de hazugságokkal.

A Park család (ők a gazdagok) jól menő fiatalember és az otthonülő felesége, és a kisfiuk, természetesen az elmaradhatatlan bejárónővel, és sofőrrel. Park úr a főnök minden tekintetben. Ő dönt arról is hogy a Kim család gyakorlatilag hogy lesz az életük része.
Hogy ki élősködik kin az jó kérdés. Természetesen a szegények a gazdagokon, de ha nincsenek gazdagok, akkor élősködő szegények sincsenek.
Talán ezek lehetnének részemről azok a kérdések, amiket a film felvet, ha felvet egyáltalán. A tálalás az kitűnő, a fényképezés és a díszlet pazar. Mind a Kim család, mind a Park család mindennapjait, és körülményeit nagyon jól mutatja be a film. A helyszín, és a szereplők ezek alapján bárhol lehetnének a világban, de a film stílusát tekintve ezt csak a távol keleten tudták volna ilyen jól kifőzni.
És meg egy kis biológia a végére. A film gyakorlatilag úgy zárul, legalábbis szerintem, hogy az élősködők lappanganak körülöttünk, várják a gazdatestet.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 8.3
Kritika értékelés 8
Kritika elolvasva 291