Eredet

Inception / Eredet
2010. július 22.
Steve
Eredet

Christopher Nolan egy újabb remek filmje, olyan sikerfilmek mellett, mint a Batman trilógia, Memento, A tökéletes trükk, na meg az egyik legjobb, amit valaha is rendeztek, az Interstellar. Nagyon elfogult vagyok, úgyhogy ha meghallom, hogy egy filmet ő rendezett, már előre tudom, hogy jó lesz. A tény pedig, hogy Hans Zimmer írta a zenéket, magáért beszél. Szerintem Nolan, mint rendező, és Zimmer, mint betétdalíró tökéletes párosítás.
Az Eredet című film 2010 egyik legjobb filmje, szerintem. Tény, hogy nagyon oda kell figyelni, mert ez nem olyan film, ami mellett elüldögél az ember és közben tesz-vesz, hanem teljes figyelmet igényel. A történetszál bonyolult és nagyon komoly. Bevallom, többször láttam már a filmet, de ha újra megnézném, biztosan lennének benne új dolgok számomra.
A történet nagyon jól ki lett találva: röviden arról van szó, hogy van egy csapat, aki azzal foglalkozik, hogy a kiszemelt célszemélyek álmába, azon belül a tudatalattijába férkőznek, hogy ott elültessenek egy gondolatot, amit majd ébredés után kivitelez a célszemély. Azonban számos szint van az ember tudatalattijában, ahonnan nem egyszerű visszajutni a valódi világba. Sokszor még maguk a szereplők sem biztosak abban, hogy mikor mi a valóság. Ilyen téren talán egy kicsit zavaró lehet, hogy a néző alkalmanként elvesződik és ezért nehezebb lépést is tartani a fejleményekkel. Dehát gondolom ez volt a cél, ha egyszer Nolan nekikezd valaminek, akkor azt alaposan kidolgozza. Ugyanez a helyzet minden filmjénél, hisz aki már látta a The Prestige-t, vagy az Interstellar-t, az már tudja, hogy itt nem létezik olyan, hogy egyszerűség. Át kell adnod magad a filmnek, ki kell zárnod a külvilágot és a figyelmed maximálisan a történetre kell fókuszálnod, különben elvesződsz.

Ha a sztori nem kelti fel a figyelmet, akkor a szereplőkért mindenképp érdemes megnézni a filmet, hisz olyan tehetséges színészek viszik véghez a küldetést, mint Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page és Tom Hardy. Remek kis csapatot alkotnak, és természetesen a színészi alakításokat sem tudom negatívan kritizálni.
Marion Cotillard is felbukkan néhány jelenetben, aki DiCaprio halott feleségét játssza, pontosabban kísérti őt és sokszor már-már az őrületbe kergeti. Ebből is nagyon sok probléma alakul ki, de nem érdemes belemenni, mert ezt látni kell. Higgyétek el, a rendező nagyon jól a filmvászonra viszi azt, amit én most itt leírhatnék.
Ha tehát szereted a bonyolult, egyedi, izgalmas és agypörgető filmeket, akkor ezt mindenképp látnod kell.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 9.5
Kritika értékelés 7.9
Kritika elolvasva 29 005