Film Margit néniről (A Vaslady)

The Iron Lady / A Vaslady
2012. február 02.
rgrg
A Vaslady

A filmkészítők kifogytak az ötletekből, nincsenek eredeti történetek, nem tudnak ahhoz a rengeteg regényhez hozzányúlni, amit az évszázadok folyamán írtak? Többnyire ezek a kérdések merülnek fel bennem, amikor egy olyan filmbe botlok bele, ahol valakinek az életét viszik vászonra.

Természetesen vannak olyan alakok a történelem folyamán, akiknek az életéről, vagy az életének egy szakaszáról lehetne filmet készíteni, mert izgalmas sztorit lehetne belőle csinálni. Na Margaret Thatcher nem ilyen alak.
Tény, hogy az angol politikában meghatározó szerepet játszott, nő létére lezavart egy háborút az argentínokkal, amit meg is nyert, de ez még nem jelenti azt, hogy életét filmre vigyék.

Ha mondjuk azt a szakaszt vitték volna filmre, ahogyan a Falkland szigeteki háború során a brit politikát mozgatta, akkor az izgalmas lett volna, vagy az IRA tagjainak 1981 - es börtönbeli éhségsztrájkja, amely tíz ember életébe került, annak milyen előzményei és következményei voltak. Ezekre jobban kíváncsi lettem volna, mint az egész életére. Példaként említeném Adolf Hitlert. A Bukás nagyon jó volt, mert Hitler életének egy bizonyos szakaszát emelte ki és azt viszonylag jól jelenítette meg. Bruno Ganz tökéletes alakítását ne is említsük.


Egy teljes életműnél mindent meg akarnak mutatni, és akkor nem kapunk semmit se.
Margit néni egy öregek otthonában (nálunk mikor lesz ilyen?) ücsörög, és nem csinál semmit. Mondjuk egyedül élő özvegy nyugdíjas mit is csinálna. Egyedüli kézzelfoghatatlan társa, a már tíz éve elhunyt férje, akit csak ő lát, és aki csak neki beszél. A többiek nem látják (még a lánya se), és ez így is van rendjén.

Na most Margit néni így tengeti napjait és vissza emlékszik arra, hogyan ismerkedett meg a férjével, amikor felvették az Oxfordra, amikor elkezdett politizálni, és a többi, és a többi.
Konkrétan nekem ennyi volt a film. Semmi több. Ide oda ugráltunk az öregek otthona és a fiatal és aktív Margit néni között.

Az egy kicsit érződött a filmen, hogy a terhet Meryl Streep vállára rakták, és ő becsülettel vitte is ezt a mázsás súlyt. Kedvelem Streep-et, őmiatta néztem meg a filmet, de kár volt erre időt fecsérelnem.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 8.7
Kritika értékelés 6
Kritika elolvasva 352