Green Book

Green Book / Green Book
2019. február 21.
Bzsu861
Green Book

Gondolkoztatok valaha azon, hogy milyen lehetett az 1960-as évek Amerikája? Miben volt más, mint a 21. századi USA, azaz milyen különbségek fedezhetőek fel pár évtizeddel később? Milyen érzés lehet az, ha nem a gazdagok felső elitjébe, annak krémjébe, hanem a munkásosztályhoz tartozol Amerikában 1962-ben? Az olasz-amerikai származású kidobó hasonló kérdésekkel szembesül, a the Green Book című amerikai életrajzi drámában, melynek rendezője, Peter Farrelly ötvözi mindezt, némi komikus elemmel.

Amikor a munkásosztálybeli címszereplőnk, abba a szerencsés helyzetbe kerül, hogy egy afrikai-amerikai híres zongorista sofőrjévé válik, ők ketten együtt, különleges kalandok és számos megható pillanat részeseivé válnak, amint elkezdenek együtt dolgozni, azaz az olasz-amerikai kidobó, a zongorista szolgálatába áll. Színhelyünk az USA déli része, ahol a kalandok kezdetüket veszik, és a történet nem egy vontatott, klisés, és semmiben sem hasonlít a klasszikus kultfilmhez, a Miss Daisy sofőrjéhez. Ez a film merőben más oldalról világítja meg a gazdagok és szegények között húzódó határokat. Ennek a köztük húzódó falnak, az árnyoldala, hogy a tehetős bármikor ledöntheti azt, még a nehéz sorsú ugyanezt már nem teheti meg.


A művész úr azonban, egy kiváló ember, aki egyenlő félként kezeli a sofőrjét, szinte társaként, azzal persze tisztában van, hogy azért alkalmazza őt, hogy eljuttassa adott úti céljához. A főbb szerepekben: Mahershala Ali, Linda Cardellini, Viggo Mortensen, valamint Don Stark láthatóak, és két főszereplőnk kiválóan formálja meg a karakterét, semmiféle mesterkélt, vagy ripacsosság nem figyelhető meg színészi alakításukban. A kitűnő rendezésének, és forgatókönyvnek, valamint a két színésznek köszönhetően, egy lebilincselő alkotás született, melyet az életrajzi drámák kedvelőinek figyelmébe ajánlok. A film várhatóan jövő év elején debütál a magyar mozikban, így akkortól a Green Book című dráma, már bárki számára elérhetővé válik, a mozivásznakon.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Kritika elolvasva 1 432