Három tánc

Három tánc / Három tánc
2018. június 21.
Bzsu861
Három tánc

Halász Glória, rendező-forgatókönyvíró új dokumentumfilmje a Három tánc egy különleges film a táncművészet nehézségeiről, és szépségeiről három generáción át szemléltetve azt. Halász Glória eddig olyan filmeket vitt képernyőre, mint a 2014-es Dr. Lala, a 2016-os Mi ez a cirkusz?, valamint a 2017-es Rupa butikja, mely elnyerte az ENSZ filmfesztiváljának fődíját az Egyesült Államokban.

A Három tánc a Filmfabriq gyártásában és a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült. A film főbb szerepeiben valós művészek tűnnek fel, azaz Kóbor Bendegúz, Macher Szilárd, Mezei Ábel, valamint Németh Nikolett. Ez egy olyan egész estés, nem hagyományos dokumentumfilm, mely a Magyar Táncművészeti Egyetem klasszikus balettet tanuló diákjainak a mindennapjait mutatja be. A film átível három különböző generáción, így az első, ötödik és kilencedik évfolyamos tanulókat is bemutatja a film nézőinek.

Ami érdekessége a filmnek, hogy itt a főszerepben nem a lányok, hanem a fiúk vannak, így Ulrich Marcell, Mezei Ábel és Kóbor Demeter történetén keresztül mutatja be az iskolába kerüléstől- azaz a kezdetektől egészen a balettművésszé válásig- vagyis a mindenki által áhított legfelsőbb körökig vezető, sokszor nehézkes, viszontagságos utat. Ezek az elkötelezett, mindenre eltökélt, néha törtető, de céljukat jól tudó csupán csak tízéves gyerekek, egy életre szóló döntést hoznak, amelyek tovább éltetik azt a közel hatszáz éves műfajt, ami a táncművészet, és amelyhez vezető úton az iskolában töltött kilenc év alatt sokszor kell megküzdeniük a családtól való elszakadással, a szigorú elvárásokkal, valamint azzal a fizikai és lelki fájdalommal, amit csak a táncművészek ismerhetnek.


A dokumentumfilm, amely közel két éven keresztül készült, egy személyes hangvételű, játékfilmes képi világú, gazdag táncfilmes betétekkel színesített alkotás, amely megörökíti a diákok hétköznapjait, és életük sorsfordító pillanatait. Az iskolai órák mellett egyfajta betekintést adnak az egymással, és a mestereikkel való kapcsolatukba, a versenyek, vizsgák és próbatáncok általi megpróbáltatásaikba, mely sokszor nagyon nehéz, és nem úgy van, ahogy sokan hiszik, hogy minden szép és jó, és nem jár ez az életmód semmiféle küzdelemmel vagy lemondással bizonyos a kamaszok számára jelentős dolgokról, amiket a hétköznapi diákok megengedhetnek maguknak. Emellett szigorú erkölcsök, és fegyelem jellemzi mind a táncművészeket, mind pedig a növendékeket egyaránt.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 7
Kritika értékelés 7.7
Kritika elolvasva 1 848