Holdfény

Moonlight / Holdfény
2017. február 16.
perry
Holdfény

A Holdfény az én olvasatomban három tételes identitás keresés társadalmi korrajzzal és szociális érzékenységgel meghintve.
Persze a kérdés mi mennyire vagyunk érzékenyek a film befogadására és visszajelzéseimből ítélve durván nem.
SPOILER! A téma annyira általános, hogy bárki a "fejére" csaphatna Kuala-Lumpurtól egészen Kápolnásnyékig gyermek elhanyagoltság, szülői drogozás, széthullott család és identitás keresés.
Akkor még nem is írtam az iskolai terrororról széles e világon és kis hazánkban. Amit illedelmesen el szoktunk felejteni vagy csak a szociológusok gyermekpszichológusok hívják fel a figyelmet rá. Befogadó otthonok, fiatalkorúak javító-nevelő intézetében feltörő bántalmazások csendes elfojtásáról.

De nem kell különleges helyekre mennünk megtörténhet elit iskolákban is.
Az, hogy a film Amerikában játszódik és nem az a címe, hogy Bebukottak /ajánlom megnézésre ha valakit érdekel a téma/ merő véletlen.
Számomra a film egy végtelenül hosszúnak tűnő exodus amit a főszereplő kisgyermek korától felnőtt koráig végig él ráadásul keresi önmagát, és sokkal több emberség, bátorság szorult belé mint megalkuvó barátjába, a szinte már sztereotípiának tűnő bandájával erős néger fiatalemberbe.

A film nézése közben semmi csodálni való nincs Chiron választásban , hisz ezt a mintát látta és kapta szinte ki lett jelölve az út számára.
Bár a film csak érintőlegesen utal a szereplők kubai voltra, gondolom többen tudják, hogy rengetegen élnek Miami területén és az országban emigránsok, gyökerek és haza nélkül. Talán ennek egyik vissza-vissza térő metaforája a tenger és az azzal történő kapcsolódások.

Nekem egyáltalán nem tolta az arcomba Chiron identitását a film régen láttam ennyire visszafogott homoszexuális érzékeltetés ezen a vonalon, és inkább a gyermek ébredő kíváncsisága volt számomra drámai értékű.
Amennyiben szó esik az Oscarról a magam részéről vígan kiosztanék egy operatőri díjat a nagyszerű szín és képi kompozíciókért valamint az elsõ tétel anya és gyermek szerepeiért.
Írtam ezt a Oscar díj előtt és már köztudott, hogy ekkor történt az ominózus boríték csere,
mely végül a Holdfény felé billentette a sikert és csillogást...

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 8
Kritika értékelés 9.3
Kritika elolvasva 459