Homár avagy ez lenne az új 1984 by ORWELL?

The Lobster / A Homár
2015. szeptember 13.
perry
 
A Homár

Bár a film nem igazán mai "gyerek", de nem régen ment valamelyik kereskedelmi adón és nem tudtam kihagyni, hogy írjak róla nektek. A mozi elég sok vihart kavart pro és kontra nézzétek meg és döntsétek el.

A homár, /rossz aki rosszra gondol/ állítólag 100 évig is elél szereti az egyedüllétet addig míg ki nem fogják bele nem vágják egy forróvizes lábasba majd szét törik, felszolgálják és kevés rajta levõ húst megeszik. Tessék itt van akkor nektek egy új orveli társadalom ahol baromira rossz szinglinek lenni mert ha nem találsz 45 nap alatt párt akkor bizony az erdõben végzed állat formájában.

Így aztán a gondolat nem új keletû csak át van fazonírozva a Nagy Testvér és már egy rendszerrõl van szó és emberekrõl akik engedelmeskednek a rendszernek, vagy nem ás lehet belõlük farkas púpos teve és mint a cím mutatja homár. Viszont léteznek "szabad csapatok" is õk a be nem illeszkedõk akik megint csak távol élnek a civilizált társadalomtól, nekik is vannak szabályaik -megjegyzem azok sem sokkal jobbak mint a civilizáltaké- szóval a szabály alól nincs kivétel és ezt már Jean-Jacques Rousseau is volt szíves elmondani "vissza természetbe" bár ha az ember többed magával megy oda akkor azonnal szabályokat gyárt. A nagy kérdés merre is éljünk a komfort zónánkat legyezgetõ civilizációban, vagy egyéniségünket igaz állat formában megõrizve netán dezertõrként illegálisan, elkülönülve.


Aki pedig ide oda járkál az bizony nem igazán találja a helyét. Mert, ugye csalhatunk minden áron , hogy össze stimmeljünk egy másik egyeddel és akkor minden rendben van, de a választás minden helyzetben korlátozott és hol van már az emberi szabadság a választás joga és minden más szép emberjogi lehetõség. A tekintélyelvû autokrácia finoman figyelmeztet majd meg is teszi azokat a lépeseket amit kell, kitaszít, átváltoztat és büntet igaz ha hagyod. Mert nem kell hagynod csak akkor felvállalod mindazon veszélyeket ami e közben érhet.

Van ebben a filmben valami fojtott ironikus humor -bár az összes port-s mûfaji megjelöléssel nem értek egyet- amikor példának okáért kedves kis embervadászat van annak érdekében , hogy a 45 napot feltornásszák az elejtett emberekért.
Olyan a Homár mint egy sûrû társadalmi lenyomat ahol magatartásformákat látunk, embereket akik belátásuk szerint teszik meg azokat a cselekedeteket amelyek meghatározzák saját és másokhoz való viszonyukat. A rendszer pedig teszi a dolgát néha akadozik a fogaskerék, az elkülönülések fellazulnak külsõ és belsõ eróziók indulnak meg.

Úgy látszik csak a természet örök és Yorgos Lanthimos gunyoros véleménye rólunk emberekrõl akiknek a föld kataklizmái közepette az a gondjuk szinglik vagy nem szinglik-e az emberek? Ehhez pedig olyan színészek asszitáknak mint Colin Farrell vagy Rachel Weisz

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 8.3
Kritika értékelés 9
Kritika elolvasva 625