John Wick

John Wick / John Wick
2014. november 13.
John Wick

2014-es új filmjében, Keanu Reeves már-már megszokott, Mátrixból ismert személyiséget jelenít meg. Borongós, komor hősünk talán csak a napszemüvegét felejtette el eme szerep kedvéért, viszont helyette jól szabott öltönyökben gyilkolja a jónépet. Nem ér minket váratlanul már, hogy jé, már megint Neo! Viszont félő, hogyha még vagy két hasonló szerepet elvállal, olyannyira belemerevszik ebbe a Neo-figurába, hogy producer legyen a talpán, aki kirángatja ebből a skatulyából.

Mindenesetre üdítő változatossága a filmnek, hogy ezúttal Keanu nem éppen az erény bajnoka, hiszen egy visszavonult rosszfiút alakít, aki sosem tud hibázni, és mindig elvégzi a munkáját. Természetesen ember az embertelenségben is – talán egy velejéig romlott, gonosz karaktert nem is tudna a fiú hitelesen hozni. Felesége meghal, és a kiskutyát, mely felesége utolsó ajándéka volt, egy csapatnyi betörő megöli. Ellopják féltve szeretett Ford Mustangját is, szóval teljes a bosszú képlete.

Ezt követően pedig indulhat is a klasszikus, véres leszámolás a már unásig ismert fordulatokkal. Tehát a sztoriban egyáltalán nem érdemes hatalmas fordulatváltásokra számítani, viszont Keanu már-már tánclépésekig tökéletesített harci technikáját élvezettel végigkísérhetjük, melyet ezúttal pisztollyal a kezében jár el. Ha jól sejtem ezekben a jelenetekben nem éppen a valóság pontos visszaadására törekedtek, olyan elképesztő bukfencek között leadott lövések által fogytak ugyanis a gengszterek.


Több ismerős arcra fel lehet ismerni a filmben - Willem Dafoet ki ne ismerné, ha más nem névről, de szerepel még benne a Trónok harcából ismert fiatal titán Alfie Allen is. Kiemelném még Lance Reddick személyét, akit A rejtély című sorozatból ismerünk, és mint a gengszter-hotel portása jelenik meg itt, de még sorolhatnám a valahonnan-ismerem típusú színészeket, akik mind-mind egy-egy nagyon is bejáratott karaktert vagy nagyon is kipróbált stílusjegyet mutatnak. Tehát itt sincs új a nap alatt, marad tőle a film az egyszernézhető kategóriában.

Talán egyetlen erőssége, hogy kellemes – a véres hullák és haldokló emberek ellenére - a világ és a környezet látványa melyet bemutat. Szép, modern házak, szobabelsők, jó kocsik, többször feltűnik benne New York madár-, vagy inkább helikoptertávlatból, szóval aki szereti a szépen komponált látképeket, jól beállított jeleneteket, annak azért nagy csalódást nem jelent a film.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 4.4
Kritika értékelés 7.7
Kritika elolvasva 71 929