Joker 2019

Joker 2019 / Joker 2019
2019. október 03.
perry
Joker 2019

"Senki sem születik gonosznak,
még az ördög is egy bukott angyal.."

Bizony én sem, te sem és így tovább... Akkor miképpen válik valaki azzá? Ennek lehetséges módját mutatja be, mert ugye nem gondoljátok , hogy csak úgy és kész? Kell aki inspirál, kell aki csupa jó szándékból fegyvert ad az illető kezébe. Kell egy sérült idegrendszerű ember aki alapvetően jó szereti a mamát és már kész is az átformálódás alapja. Ja, és kell egy társadalom amiben élünk. Persze nem árt hozzá Todd Phillips sem akiről filmjei után (Cool túra, a Sulihuligánok, a Másnaposok-trilógia, és a Terhes társaság.) mondom magamnak akkor most biztos egy MARVEL féle képregényes csili-vilis szórakoztató mozit fogok látni. Majd cseng-bong a kassza mint a Csillag születik után -bevallom már készítettem a skatulyát az úrnak- aztán pestiesen jól fenékre ültem.
Na meg aztán most kapom a verzió verzióját és a színészek akik kiemelkedően jól játszották ezt a szerepet amúgy sem lehet felülmúlni. Kiderült kishitű voltam.

Az élet meg kemény, leordítanak a villamoson ha kedves vagy akkor már buzi is vagy, a gyerekek bizony kegyetlenek, csak gyűrjük magunkba a megaláztatást. Amint kitűnünk a szürkék táborából azonnal kiderül, hogy nem vagyunk a tömeg része útszélre vetnek.
Maradnak napi rutinból az üres postaládák nézegetése, elfordított fejek a liftben. Már az sem bizonyos, hogy pszichopata Joker talán csak a körülmények áldozata, bár egy snittben azt mondja: "... jobb volt nekem bezárva.." amit értelmezhető úgy is, egy elmegyógyintézet megvéd a világ támadásaitól, vagy csak simán félelem az "egészségesek" farkas világa ellen.

Szánni és egyben félni való Joaquin Phoenix alakításában Joker alakja, nyoma sincs benne az eddig megszokott eleve rossz attitűd. Sokkal inkább egy szenvedő , szerencsétlen érzelmileg lelkileg sebezhető Joker látható.
A film nekem azt sugallja, hogy a körülötte levő közömbösség és rosszaság indítja el a gyilkolás ösvényén. Majd a néhány jelenettel arrébb meg a végképpen megőrülő elme
vérgőzös játéktere igazolódik be.
Mert a Joker az egyik leginkább "foglalkoztatott" képregény történet, és talán ez az egyik legizgalmasabb alakja ennek a comics világnak.
Maga a történetvezetés is merőben eltér az eddig megszokottaktól. Van elő történet és személyiség fejlődés is, tisztán látjuk milyen helyzetből hová jut el Joker.

Joaquin Phoenix eddig is bebizonyította, hogy tehetséges színész , ez az alakítás pedig olyan mint egy jól szerkesztett "szonáta" minden momentuma érvényes fals hang nélküli izgalmas dinamikával látható a főszereplő, miképpen jut el a csendes világából az
őrült Joker világába. Játéka a visszafogott néhány gesztusos pillanataiból egy bomlott ember világába kapunk betekintést. Itt már nem képregény történetről van szó sokkal inkább embertörténetről, társadalmi kórképről.
Megmerem kockáztatni nehéz és lélek próbáló alkotás és végignézni ezt a filmet sem sétagalopp.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 8.7
Kritika értékelés 9.1
Kritika elolvasva 3 035