Karácsonyi lidércnyomás

The Nightmare Before Christmas / Karácsonyi lidércnyomás
1994. november 24.
Spawn
Karácsonyi lidércnyomás

Tim Burton klasszikus remekműve, melynek szégyentelenül jól áll(na) a 3D. Halloween város lakóit (az összes ismert rémséget) leköti az egész éves készülődés a jeles napra. Minden a megszokott rutin és rend szerint zajlik, míg Jack, rá nem lel egy átjáróra mely egy másik város, Karácsony City rejtélyes kapuja.

A főszereplő tehát szerepet vált: úgy dönt ő lesz Mikorárts. Eközben egy tébolyult tudós, aki akár Viktor Frankenstein is lehetne, összeférceli Sallyt, a vöröshasú női rémség-szépség-ideállt. Olybá tűnik minden klappol az új tervhez, karácsonyt csinálunk, éneklik a gonosztevők vidáman ám a zsákos ember és egy lelketlen trió, szembeszállnak Jack nagy ötletével. Ki tudja, talán a város kétarcú polgármestere is benne van az összeesküvésbe (Hé Jack, már csak 363 nap van hátra Halloweenig!).

Jack és szellemkutyája tehát szembenéznek a légierővel (vagy rémszarvas szánjuknak hála, a légierő elhárítással), a zsákos ember gonosz tervével, és persze a szerelemmel és annak sötét oldalával. A film társadalomkritika is egyben, ne feledjük, hogy Jack fejetlenül idézi Shakespearet míg Sally eltűnik, egy semmirekellő rémségekkel teli városban.


Tim Burton gótikus, szürreális meséje a valóságról, és arról, hogy bármilyen szemüvegen át is nézzük a világot az mindig ugyanolyan lenyűgöző és hátborzongató marad, akárcsak az igazi szerelem (Sally végig ellenzi az ötletet, ő az eredeti szereposztásra és Jackre kíváncsi) mely egyszer minden bizonnyal véget ér, mint egy jeles ünnep.

Kötelező darab, már csak az öltözködésre, stílusra és divatra gyakorolt hatása okán is, eszméletlen mennyiségű kiegészítő készült belőle. Sokak kedvence.
Ja és persze horror vígjáték, mi több musical :)

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 4
Kritika értékelés 5
Kritika elolvasva 1 380