Kipurcant a bébicsősz, anyának egy szót se

Don't Tell Mom the Babysitter's Dead / Kipurcant a bébicsősz, anyának egy szót se
1991. november 15.
Bzsu861
Kipurcant a bébicsősz, anyának egy szót se

Stephen Herek 90-es évekbeli nagy sikerű filmje, a Kipurcant a bébicsősz, anyának egy szót se! hatalmas bevételt hozott az alkotónak. Eredeti címe: Don't Tell Mom the Babysitter's Dead. A remek forgatókönyvről Neil Landau és Tara Ison gondoskodtak. A főbb szerepekben Christina Applegate látható, aki a Rém rendes család című híres sorozatban tűnt fel még tiniként, és innentől jobbnál-jobb szerepeket kapott, ennek ellenére nem lett belőle "A" kategóriás sztár.

Joanna Cassidy is játszik a filmben, és emellett feltűnik még Josh Charles, akit a Holt költők társasága, valamint szintén egy kiváló sorozat a Doktor House tette ismertté. A bébicsőszt Concetta Tomei alakítja, rendkívül hitelesen megformálva az idős hölgyet, akinek kegyetlen módszerei vannak a gyereknevelésben. Feltűnik még a filmben a X-akták-sorozat neves sztárja David Duchovny, aki negatív karaktert formál meg, valamint Jayne Brook is, akit később az 1997-es Gattaca című filmben láthattok. Mint tudjuk az anyák is néha elfáradnak, főleg ha több gyereket nevelnek egyszerre, így a filmben szereplő különböző korosztályú kölykök anyukája is pihenőre megy, és legjobb megoldásnak azt látja, hogy ne szabaduljon el a pokol, még ő nincs otthon, hogy felfogad egy hivatásos bébicsőszt, Mrs. Candell-t.


Az idős néni látszatra mosolygós és elbűvölő, aki ért a gyerekek nyelvén, ám amint az édesanya elutazik, és otthagyja vele imádott gyermekeit már közel sem az a bűbájos a néni, mint a kezdetekkor tűnt. A gyerekek nehezen viselik az ősi nevelési módszereket, szép lassan kezd betelni náluk a pohár, és azon viccelődnek, hogy el kéne tenni a nénit láb alól, azonban erre nem lesz szükség, ugyanis amint belép a kamasz fiú szobájába, a sok poszter és a halálfejek láttán menten szívrohamot kap és meghal. A gyerekek úgy döntenek, hogy elviszik a halott nénit a temetőhöz, és mint akik jól végezték dolgukat hazamennek, ám otthon jön a felismerés... A halott nőnél maradt az összes pénz, amit édesanyjuk hagyott ott számukra a nyárra.

Azt azonban a néni holttestével együtt a temetőbe vitték, így felvetődik a kérdés, hogy miből fognak élni a szünidő alatt. Sokat ötletelnek, amikor Sue Ellen az érettségi előtt álló lány, előáll egy furcsa, de működőképes ötlettel, mégpedig, hogy beleveti magát a munka világába. Döcögősen indul minden, ugyanis a diákmunkák megalázóak, és alig fizetnek, így kimásol néhány adatot, és jó referenciát ír magának, amivel elhelyezkedik egy divatcégnél, mint a főnök asszisztense, elhalászva ezzel a rosszindulatú munkatársa elől a neki ígért munkát.

Semmi sem könnyű ezen a nyáron a gyerekek számára. Le kell számolniuk bűntudatukkal az elhunyt bébicsősz miatt, a tinédzser Sue Ellennek el kell végeznie egy nehéz munkát, valamint a többi gyereknek is fel kell nőnie, idősebb fiútestvérének pedig meg kell komolyodnia, és le kell szoknia a lézengésről a haverjaival. Kitűnő forgatókönyv, kiváló rendezés, és parádés szereposztás jellemzi a 90-es évek legkacagtatóbb vígjátékát. Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki még nem látta ezt a filmet, mely a felnőtté válás nehézségeiről szól, valamint, hogy miként boldogulunk, ha szüleink már nem tudnak, vagy nem akarnak támogatni bennünket.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 8
Kritika értékelés 9
Kritika elolvasva 2 360