Kittenberger - Az utolsó vadászat

Kittenberger - Az utolsó vadászat / Kittenberger - Az utolsó vadászat
2021. szeptember 25.
ermak95
Kittenberger - Az utolsó vadászat

Lehet nekem kellene változtatnom a mozis szokásaimon, ugyanis az elmúlt két évben írt kritikáimat visszanézve túlsúlyban vannak a középszerű és a - szép szóval élve - gyenge filmes alkotások. Sajnos a Kittenberger Kálmánról készült életrajzi dokumentumfilm is ezt a csoportot bővíti.

Bár az a Napnál is világosabb, hogy a film csupán a vadászati világkiállítás miatt készült el, de még így is zavaróan hat, hogy Az utolsó vadászat inkább emlékeztet egy elnyújtott promócióra, mint egy Kittenbergernek valóban emléket állító filmre. Pedig az első felében még kifejezetten igényes is a film.

A Bodrogi Gyula által megszemélyesített Kittenberger visszaemlékezését Afrikában töltött éveiről nagyon szépen megcsinálták, Bodrogi mesélése, a rendelkezésre álló archív felvételek felhasználása, az itthon forgatott jelenetek, az emlékeket albumba gyűjtő animáció, mind komoly és szép munka, sőt még a fiatal Kittenbergert játszó színész kiválasztásánál is telibe találtak, mivel valóban úgy néz ki, mint az Afrika-kutató zoológus fiatal korában.


Ééés körülbelül ennyi érdeme van a filmnek. Az afrikai éveket követő indiai hadifogságot nemes egyszerűséggel átugrották. Az Urániában a producerrel és a forgatókönyvíróval folytatott beszélgetés során kiderült azért, mert itthon nem találtak megfelelő helyszínt, annyi pénz meg nem állt rendelkezésre, hogy külföldön is forgassanak jeleneteket. Bár ők ketten ezt elintézték azzal, hogy a nézőket biztosan nem fogja zavarni az indiai évek hiánya, hiszen Kittenberger "munkaterülete" Afrika volt, szerintem igenis zavaró volt, mivel a hanyagság érzetét keltette.

Ez itt egyébként egy erős választóvonal a filmben, ugyanis innentől a többi rész már csak töltelékként hat, telepakolva fárasztó sablonokkal és blőd jelenetekkel. Nem tudom, hogy a Bodrogi szájába adott nagyon mélynek szánt életokosságokat valóban Kittenberger mondta-e vagy írta le, de ha igen, akkor is annyira klisék, hogy ki kellett volna hagyni őket (egy Julius Caesarról szóló filmben is kliséként hat, ha azt mondja Caesar "a kocka el van vetve", hiába származik tőle a mondás)

Ami pedig nem sablonos volt, csak banálisan blőd, az az öreg Kittenberger ábrázolása volt, aki ebéd közben feláll és inkább elkezd in medias res madarakról mesélni egy csapatnyi köré sereglett csillogó szemű gyereknek. Értem én, hogy Kittenbergert egy olyan személynek akarták ábrázolni, akire minden korosztály felnézett, valószínűleg így is volt, de ez az ábrázolás inkább volt már sértő, mint elismerő. Valahol azokat a régi politikai propagandákat juttatja eszünkbe, ahol a diktátort mosolygó emberekkel és gyerekekkel ábrázolták. Szerintem Kittenberger nem az az ember volt akinek ilyen utólagos, eltúlzott fényezésre lenne szüksége.

Mondjuk amellett, hogy Kittenbergernél ilyen banális dolgokra pazarolták az időt, addig például Fekete István a filmben majdhogynem statiszta szerepre redukálódott, annak ellenére, hogy ez elméletben az ő általa írt Kittenberger életrajz adaptációja. Olyan mintha csak a film készítésének elején vettek volna bármire is fáradtságot, a későbbiekben meg már úgy voltak vele, hogy lesz ahogy lesz, jó lesz ez így is. Amit talán az is tükröz, hogy nem tudtam az interneten jó minőségű képet találni a film plakátjáról, csak olyat, amin Bodrogi válla kitakarja a cím felét.

Az utolsó vadászat, mit mondjak rólad zárásként? Őszintén azt, hogy filmes kurzusokon jó tananyag lennél, abból a szempontból, hogy milyen hibákat ne kövessünk el egy életrajzi vagy dokumentumfilm írásánál/készítésénél.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 5.3
Kritika értékelés 8.5
Kritika elolvasva 677