Kódjátszma

The Imitation Game / Kódjátszma
2015. január 29.
Steve
Kódjátszma

A Kódjátszma című film egy igazán jól sikerült 2014-es történelmi dráma, amely Alan Turing életét vázolja fel a nézőknek. A hiteles szerepet Benedict Cumberbatch játssza, akiről meg kell hagyni, hogy szerintem nagyon jól átéli a történetet és a lehető leghitelesebben bújik bele Alan Turing bőrébe, aki a második világháborúban egy olyan eszközt épített meg, ami sikeresen dekódolta a németek által küldött üzeneteket. Ez a gép az Enigma.
Ennyi elég is a történelmi háttérről, hiszen a többit teljes mértékben átélhetjük a filmvásznon is. Alan (Benedict Cumberbatch) egy meglehetősen fura figura, aki magának való, szokatlan, egyedi és mindenki idegeire megy. Ebből a konfliktusból egész jó kis sztori alakul ki Alan és a kollégái között, ami egy olyan mellékszál a filmben, mely önmagában is szórakoztató és nem teszi unalmassá a nézését. Nem mondanám egy túlkomplikált és látványos filmnek, de épp ez benne a jó: amikor igazából nem történik semmi, még akkor is lehet nézni, és nem azt várni, hogy mikor lesz már vége.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy egy másik tehetséges színész is jelen van a történetben, mégpedig Keira Knightley, aki Alan feleségét játssza, pontosabban csak a látszat kedvéért, hisz, mint az kiderült, Alan homoszexuális. Joan Clarke (Keira Knightley) egy nagyon szimpatikus szereplő, akinek sajnos nem sok szerepe van a történetszálban, de valljuk be, ettől függetlenül szeretjük Keira-t.
A film hitelessége és profi előadásmódja együttesen nagyon jó hatást vált ki a nézőből, egyszerű megérteni a történelmi hátteret és szerencsére nem bonyolítják túl és nem viszik túlzásba a románcot sem. A végében, sajnos azt kell mondanom, hogy kissé csalódtam, de ez csak a személyes véleményem, mivel egy ilyen jó filmnél csakis jó végre számítok. Természetesen a történelmi háttér szempontjából és a film kategóriájához híven a befejezés teljesen megfelelő volt: Alant elítélik a homoszexualitása miatt és kémiai kasztrációt hajtanak rajta végre, ez pedig fizikai és mentális leépüléssel jár. Na erről beszélek! Hogy lehet egy ilyen lángelmét tönkretenni? A végén még meglátogatja a volt felesége és emlékezteti, hogy rengeteg ember életét mentette meg. Talán ez egy kicsit enyhít a nyomorán.
Összességében csakis ajánlani tudom a filmet, minden megvan benne, ami egy történelmi drámát eljuttat a legjobban megrendezett filmek sorába, tehetséges színészekkel és nagyon korszerű díszlettel.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 8.2
Kritika értékelés 5.3
Kritika elolvasva 64 952