Kszi, Simon

Love, Simon / Kszi, Simon
2018. június 21.
perry
 
Kszi, Simon

Ma sikk heteróként meleg filmet nézni - és még sznobnak sem kell lenned -, vagy a másik oldalon lehet habzó szájjal üvölteni, hogy már megint itt van a meleg lobbi és hintik az észt és jaj mi lesz a megfertőzendő fiatalsággal? Szóval e kettő között ott van Magyarország teljes hegy és vízrajza valamint domborzata meg aztán per hecc milyen is legyen kis hazánk melegje? Mert ugye rengeteg film készült és készül ebben a témában ez tény. Egészen a cuki Coming Out vagy a mélyebb Viharsarok és lehetne sorolni a honi dolgozatokat de itt egy olyan filmről van szó mely a messzi "álomgyár" hazájában készült, véleményem szerint becsületére szólva.

Kicsiny hazánk elég ambivalens módon viszonyul ehhez a témához. Attól pedig , hogy létezik a homoszexualitás lesznek olyanok akik majd megmondják hogyan viselkedjenek, mit tegyenek mit szabad és mit nem a másképpen élőknek, másképpen gondolkodóknak. Mert ugye milyen jó kombi buli a meleg zsidó vagy a meleg zsidó cigány néger. Milyen könnyen lehet stigmákat okozni vagy táblákat akasztani mások nyakába esetleg felcédulázni egy baráti hátba veregetéssel a másikat. Neked nem lehet ezt , neked nem jár az. Ismerjük az internet jó oldalát és a azokat a bugyrokat - sokszor inkább nyilvánosságot- ahol embereket meg lehet semmisíteni poszttal képekkel vagy csak úgy jogosnak vélt "emberségből" öngyilkosságba kergetni.


Ennyi elmélkedés után lássuk a filmet Mondhatnám azt is, hogy bizony a mozi jó értelemben testesíti meg azokat a jól használható képi és gondolati "termékeket" melyek jól adagolva érthető üzenetként juthat el a nézőhöz. Kitűnő érzékkel adagolja a humort mini drámákat és a jól megírt karaktereket. Aki a regényt is elolvassa az ne lepődjön meg mennyire más a film és ezt csakis a film javára tudom írni. Persze ehhez kellett egy olyan színész mint Nick Robinson aki Simon alakjába életet lehel nem rajzolja túl és nem engedi, hogy súlytalan papír figura legyen.

A film maga finoman idealizált "leányregény", humán szociológiai vonatkozásban ( láthatod coca vagy közéleti személiségre zsidó csillag vagy a házért aggódó édes urak és hölgyek fellépését kicsiny hazánkban) az élet ettől durván keményebb. Akár családi akár közmegítéléssel kapcsolatban. Akár tőlünk keltebbre. A Love Simon pedig szerény véleményem szerint arra jó, hogy lássunk emberi viselkedéseket, motivációkat ezekről az élethelyzetekről egy másik kultúrában is lehetnek konfliktusok de lehetnek megoldások is. Téved aki azt hiszi, hogy ha valaki a véleményét mondja az nem állásfoglalás valamivel vagy valakikkel szemben.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 7.8
Kritika értékelés 9
Kritika elolvasva 1 866