Loro 1

Loro 1 / Loro 1
2018. december 20.
Bzsu861
Loro 1

Az idei év végén megérkezik a mozikba, a Loro 1 című, olasz-francia életrajzi film, mely Silvio Berlusconi egykori olasz miniszterelnök munkásságát tárja fel hihetetlen hitelességgel és pontossággal a mozinézők előtt. A filmet Paolo Sorrentino rendezte, és forgatókönyvét jómaga, valamint Umberto Contarello írták közösen. A filmben a főbb szerepekben olyan nevek tűnnek fel, mint például Massimo Boldi, Elena Sofia Ricci, Riccardo Scamarcio, Toni Servillo, valamint Kasia Smutniak. Az alkotás az amerikai mozis portálon, az imdb-n egész korrekt módon megállta a helyét, ugyanis a nézők, valamint a kritikusok 6.8-as pontszámmal illették meg, amely egy külföldi filmnél egész jó teljesítmény.

Silvio Berlusconi, aki Milánóban született 1936. szeptember 29-én, sokáig volt Olaszország miniszterelnöke, ugyanis összesen háromszor választották meg őt. Emellett belefolyt az üzleti világba is, ahol komoly teljesítményt tudhat magáénak, Amit még érdemes tudni róla, hogy Berlusconi a II. világháború utáni Olaszország leghosszabb ideig hivatalban levő miniszterelnöke volt. Összesen háromszor volt az első embere az országnak: 1994-től 1995-ig, 2001-től 2006-ig, majd 2008-tól 2011-ig. Technikailag ez tulajdonképpen nem is három, hanem négy periódusnak számít, mert kormányátalakítás után – ahogy ez Berlusconi kormányával 2005-ben történt – a régi- új kormánynak ismét fel kellett esküdnie a bizalmatlansági szavazást követően, amikor elfordultak tőle az olasz polgárok.


Ő az alapítója, és egyben főrészvényese a Fininvest cégnek, amelynek főbb tevékenységi köre a média, valamint az üzleti világ, és mindösszesen három televíziós csatorna van a birtokukban. Ezek lényegében az olasz tévés piac közel felét teszik ki. 1986 óta, már a fociban is befolyásos ember lett, ugyanis ő az elnöke az AC Milan labdarúgóklubnak, amely ezen időszak alatt több nemzeti bajnokságot és kupát, valamint nemzetközi tornát nyert. A Forbes magazin szokásos felmérése alapján 11 milliárd amerikai dolláros összvagyonával ő Olaszország leggazdagabb embere, a világon pedig a 37. helyet tudhatja magáénak. Politikai karrierje rendkívül gyorsan alakult ki. Az 1994. márciusi választásokon három hónappal alapítása után a Forza Italia többséget szerzett, Berlusconit pedig már akkor kinevezték a minisztertanács elnökévé.

Kormánya azonban, néhány hónap múlva a belső ellentétek miatt hamarosan megbukott. Az 1996-os általános választásokon ismét harcba szállt a miniszterelnökségért, de Romano Prodival szemben súlyos, megsemmisítő vereséget szenvedett. A következő öt évben már a parlamenti ellenzék vezetőjeként dolgozott. 2001-ben azonban legyőzte a balközép jelöltjét, Francesco Rutellit, aki pedig Róma főpolgármestere volt. Berlusconi három kormánya a 2001 és 2006 közötti öt évig maradt hatalmon, ami rekord az Olasz Köztársaság történetében, tehát nevezhetjük Berlusconit rekordernek, mind a politikai karrierjét tekintve, mind pedig az összvagyonát nézve.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Kritika értékelés 5.5
Kritika elolvasva 2 220