Macbeth

Macbeth / Macbeth
2015. október 29.
Steve
Macbeth

A filmek és a színház szerelmesei két kezüket összetéve, földre borulva mondhattak hálát a 2015-ös évnek, mikor meglátták, hogy a világhírű Macbeth darab kerül vászonra. A William Shakespeare, minden idők talán legnagyobb irodalmi alakja a nyugati kultúrában. A tollából származó tragédia minden bizonnyal kiállta az idő próbáját, hisz már közel 400 éve tartozik a bárd legsikeresebb, legösszetettebb és legtöbbet játszott darabjai közé. Lehet ezt még fokozni? Bizony lehet, hisz a szereplők közé tartozik az Oscar-díjra jelölt hihetetlen tehetséges Michael Fassbender és az Oscar-díjas, csodás Marion Cotillard. A két főszereplő minden bizonnyal teljes mértékben megeleveníti Shakespeare egyik legvéresebb tragédiáját, és olyan atmoszférát kreál, mely méltán vetekedhet egy színpadi előadással is.
A történettel szerintem mindenki tisztában van. Macbethnek, Skócia egyik főurának három boszorkány jósolja meg, hogy egy nap ő lesz Skócia királya. A tétovázó Macbeth ambícióit felesége lobbantja igazán lángra, aki ráveszi, hogy vigye véghez az ország legvisszataszítóbb tettét, azaz ölje meg a királyt. A merénylet és a trónfosztás után Macbeth irgalmatlan tisztogatásba kezd, félreállítva mindenkit, aki közé és gondmentes uralkodása közé állhat, mindaddig, amíg a bűntudat és felesége öngyilkossága félelembe és őrületbe nem kergeti. S mint minden Shakespeare-tragédia végén, itt sem maradhat el a katarzis, ugyanis Macbeth vesztesen kerül ki a végső csatából és halála előtt a világirodalom legékesebb monológjának elmondása után távozik az élők sorából.

A film tökéletesen érzékelteti, hogy Shakespeare hogyan is képzelte el a művet, hisz remekül visszaadja a darab mélységét, drámai túlfűtöttségét, illetve a trónért és igazságért folytatott küzdelmét. Emellett épp annyira sötét és misztikus a film minden egyes részlete, mint amit a darabban tapasztalni lehet. Természetesen nem árt megjegyeznem, hogy aki nem olvasta a darabot, az is rendkívül élvezni fogja ezt a tökéletességre csiszolt tragédiából kreált mesterművet, ugyanis a rendező roppant hozzáértéssel tudta vászonra vinni a kihagyhatatlan elemeket.
Az irodalom szerelmeseinek és a Shakespeare-rajongóknak ez egy kihagyhatatlan, kötelező film, mely megéri a pénzt és a rá szánt időt. Azok, akik pedig egy drámai alkotást szeretnének végigizgulni pazar rendezés és színészi alakítások társaságában, az se mondjon nemet rá.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 7.3
Kritika értékelés 7.5
Kritika elolvasva 201 860