Macskafogó

Macskafogó / Macskafogó
2018. szeptember 13.
Bzsu861
Macskafogó

Azok, akik az 1980-as évek szülöttjei, és akkor élték gyermekkorukat, bizonyára mindannyian emlékeznek a legendás rajfilmre, a Macskafogóra, mely szeptember 13-tól ismételten megtekinthető lesz a magyar mozikban. A rendezőzseni Ternovszky Béla, valamint a történet kiötlője, Nepp József író, korszakalkotó rajzfilmet hoztak létre még 1986-ban, azaz a csernobili katasztrófa évében. Bár a rajzfilm csak rövid időre tér vissza a mozikba, akik látták, azok mindannyian tudják, hogy ez minden idők legjobb magyar rajzfilmjeinek egyike, az 1986-ban készült Macskafogó.

A kitűnő rendező, valamint a történet írója, karöltve egy minden korosztály számára egyaránt szórakoztató alkotásban, eszméletlenül zseniálisan vegyíti a kaland-, a gengszter- és a kémfilmek legbrutálisabb hagyományait, a lenyűgöző és szórakoztató humoros elemeket, egyúttal pedig kacagtatóan ki is parodizálja ezeket a zsánereket. A remekműhöz a kor legnépszerűbb magyar színészei kölcsönözték a hangjukat, köztük Sinkó László, Benedek Miklós, Haumann Péter, Bodrogi Gyula, Mikó István és a többi közreműködő számtalan mára már szinte szállóigévé vált párbeszéddel ajándékozta meg a hálás és befogadó közönséget.


A filmet a Pannónia Filmstúdió készítette, hagyományos animációs technikával, mely a film a keletkezése óta, mit sem veszített frissességéből, népszerűsége pedig a mai napig töretlen, a benne hallható dalok közül pedig több is nagy kedvenccé és egyben örökzöld slágerré vált. A sokak által már jól ismert történetünk főhőse, egy titkos egérügynök, Grabowsky, akit Pokyóba küldenek, hogy hozza el annak a szerkezetnek a mindenki elől rejtett, titkos tervét, amely megmenthetné az egércivilizációt, a mindenre elszánt, gonosz macska-szindikátustól. A rajzfilm klasszikus digitálisan restaurált képpel, és hanggal kerül újra a mozivászonra, együttműködve a Magyar Nemzeti Filmarchívummal. Aki ismét kíváncsi Ternovszky Béla, valamint Nepp József digitálisan felújított munkájára, az feltétlenül váltson jegyet valamely decemberi előadásra.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Kritika elolvasva 1 426