Mad Max: A harag útja - Ez nagyon mad lett!

Mad Max: Fury Road / Mad Max: A harag útja
2015. május 21.
inc
Mad Max: A harag útja

Kreatív munkatársak! Nincsenek szabályok...!
Körülbelül így tudom elképzelni azt a pillanatot, amikor George Miller és csapata elkezdtek dolgozni a Mad Max legújabb részén, ami megjelenése után kapott hideget és meleget is, de alapvetően elnyerte a nem Mad Max rajongók tetszését is. Sikerült ugyanis egy olyan őrült világot teremteni, ami a mai nézők ingerküszöbét is eléri, ami valljuk be nem kis feladat.

A helyszín ismét az ausztrál sivatag, illetve egy erőteljesen idézőjelbe tehető oázis, ahol Halhatatlan Joe (Hugh Keays-Byrne) a fővezér, így ő dönti el például azt is, hogy mennyi vizet kaphat népe, gondosan ügyelve arra, hogy nehogy a túl sok víztől függőség alakuljon ki bárkiben. Hugh Keays-Byrne játszotta egyébként az első rész rosszfiúját is.

Max Rockatansky alias Mad Max (Tom Hardy) magányos farkasként járja a sivatagot és két gyík elropogtatása közt - mint egy jó cserkész - ott segít, ahol tud, hátha megszűnnek a meg nem mentett áldozatok okozta rémálmai, víziói. Na jó, annyira nem segítőkész, de a saját érdeke - víz, üzemanyag - után, ha nincs más választása, próbál segíteni. Egy biztos, ez a film a főhős nélkül sem lett volna sokkal rosszabb. Valahogy nem rajta volt a hangsúly, inkább a környezeten, extrém járműveken, őrült alakokon és az egész apokaliptikus világ megjelenítésén.


A Mad Max rajongókra gondolva a film kimaxolja a nosztalgia faktort is. Megjelenik a Ford Falcon XB GT, avagy a V8 Interceptor, 16:9-ben láthatjuk a turbófeltöltőt, hamar előbukkan a bőrszerkó is és a főhős lábán lévő sínt is megcsodálhatjuk a film közepén. A gyorsított jelenetek is a régi emlékeket hozzák vissza, illetve a negatív figurák kigúvadt szemmel történő felrobbanása is az első részből ismert operatőri bravúr. Gondolom nem nehéz kiérezni az iróniát szavaimból, de ha valaki az előző részeket nem látta garantáltan nem fognak neki tetszeni ezek az elemek.

Nem mehetünk el szó nélkül Charlize Theron mellett, aki Furiosa szerepét játszhatta el. Kifejzetten jól állt neki ez a szerep. Nem játszotta túl, nem vitt bele fölösleges érzelmeket, de jól átadta azt, amit kellett.

A történet végre kerek! Nyilván nem ez a legfontosabb ennél a filmnél, de az előző részekben egyenesen amatőr volt a történet átadása. Emlékezzünk, hogy az első rész csak annyival kezdődött, hogy "valamivel később", a második rész elején pedig megmagyarázták, hogy mi is akart lenni az az első rész. A harmadik pedig... hagyjuk.
Ehhez képest ez egy teljesen érthető sztori volt. Mondjuk nem is több annál, de ahogy írtam itt nem ez volt a lényeg.

Összességében, ha helyén tudjuk kezelni, ez egy nagyon jó film. Várom, hogy 30 év múlva jöjjön a folytatás.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 8.1
Kritika értékelés 6.7
Kritika elolvasva 62 871