Manifesztum

Manifesto / Manifesztum
2018. február 01.
Bzsu861
Manifesztum

A híres Cate Blanchett főszereplésével készült, 95 perces német drámát, a legendás rendező Julian Rosefeldt álmodta meg, és vitte képernyőre. A film különlegessége, hogy egy 12 felvételes múzeumi videóinstalláció alapján készült, és több stílusirányzatot ötvöz, közte a futurizmust, dadaizmust, valamint a szuprematizmust.

Ezen mozgalmak a maguk idejükben, egyeduralkodók voltak, és gyökeresen megváltoztatták az irodalomtörténetet valamint az emberiség sorsát. Most filmen is megnézhetitek ezen stílusirányzatok egyvelegének mozgalmas történetét. Ilyen is ritkán fordul elő a filmtörténelemben, hogy videóinstallációt használnak fel, de ebben az alkotásban ez történt. Julian Rosefeldt, aki egyben a film forgatókönyvírója is, olyan Dogmákat használ fel, melyek előbbre vitték az emberiséget, és más egyéb művészeti csoportok munkásságát is életszerűen viszi bele a történetbe.

A Manifesztum tekinthető művészfilmnek is, történelmi, valamint művészettörténelmi jellege miatt. A filmben a zseniális színésznő Cate Blanchett rendkívül hitelesen alakítja a szerepét. A történet érdekessége, hogy a főszereplő 12 különböző személyiséggé változik át, és ezáltal formálódik a jelleme, és egyfajta lélekfejlődésen megy keresztül. A kollázsszerű alkotásban egyszer tanítónő, máskor családanya, de megformál még hajléktalan férfit, gyári munkást, valamint televíziós hírolvasót is.


Az összes általa alakított karakter, olyan váratlan, hihetetlen, megdöbbentő kontextusban ad új, és drámai értelmet a jól ismert, híres szövegnek, hogy aki eddig nem ismerte ezen irányzatokat, vagy a Dogmákat, az most Cate Blanchett kitűnő alakítása nyomán megismerkedhet azokkal.Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 4
Kritika értékelés 8
Kritika elolvasva 993