Max Payne – egyszemélyes háború

Max Payne / Max Payne – egyszemélyes háború
2008. október 30.
Spawn
Max Payne – egyszemélyes háború

A méltán népszerű videojáték, és a már ismert un. bullet time adaptációja, mely meghatározta az FPS (belső nézetes, lövöldözős) játékok világát. De a forradalmi újítás mellet, remek realisztikus történettel és komor sötét hangulattal rendelkezik. Max (Mark Wahlberg) ellenlábasa egy gyógyszergyár, és annak vezetősége, a korrupt bürokrácia, az alvilág és egy új szer.

A film látványos jeleneteiben sötét angyalok tűnnek fel, amik nem éppen a hattyúk tavát idézik, egyszerűen magával ragadják a golyózápor által kreált holtak lelkeit. Sötét vízió, egy lehetséges, és talán elkerülhetetlen jövőről, mely a valóság árnyékában akar maradni, és mindenkit magával rántani aki kapcsolatba kerül vele (ismerős üzleti szisztéma, illetve marketing fogás azt hiszem).

A főhős Max, egy ex zsaru aki drog (és használói, termelői) okán elveszti családját és bosszút esküszik, igyekszik felderíteni a rá és valóságára települő sötétség velejét, ami természetesen a pénz, a hatalom, és a szadizmus szálai mögött gyökerezik. Nekem kissé a kezdeti robotzsaru filmek jutottak róla eszembe, néhol legalább olyan frappáns és hatásos, kilátástalan és egyre kilátástalanabb.


Amilyen nehéz túljutni a pályákon (mármint az eredeti game-ben) olyan nehéz átvergődnünk magán a film éjfekete atmoszféráján, mely könnyedén felsebzi a tudatunkat... A film főcímzenéje Tim Skold munkája, az If I as your vampire, unplugged változata. Bátran ajánlom bárkinek ezt a hangulatos, kőkemény és kerek száz perces akciófilmet.

Sok kritika érte az alkotást játék rajongói részről, könnyen jöhet-jöhetett egy többet vártam, ugyanakkor könnyedén és lazán túlszárnyalja mondjuk a punisher (bosszúálló) c filmet vagy legalábbis hozza a színvonalat. Akciófilm, FPS rajongóknak kötelező darab.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 6
Kritika értékelés 6
Kritika elolvasva 1 412