McQueen

McQueen / McQueen
2018. december 13.
Bzsu861
McQueen

Alexander McQueen, a tehetséges, tragikus hirtelenséggel fiatalon elhunyt, brit divattervező, a legnagyobb nevek közé emelkedett rövid időn belül. McQuenn nyíltan vállalta másságát, de ez sem vethetett gátat karrierjének. Már 16 évesen is foglalkoztatta a divat, azaz a legújabb trendek, és hogy mit viselnek az emberek. Mindössze tizenhat éves volt, amikor tanulónak szegődött a Savile Row egyik szalonjába. A szabóság elit köréhez olyan hírességek, valamint közéleti és nemes urak tartoztak, mint Mihail Gorbacsov, valamint a brit uralkodócsalád tagja, Károly herceg, akik minden alkalommal elégedetten távoztak az Alexander McQueen által szabott és varrt öltönyökben.

Ezután egy rövid időre Japánba utazott, ahol Koji Tatsuno, majd 1992-től a milánói Reomeo Gigli asszisztense lett, akinél 1993-ban tervezte meg első formabontó kollekcióját. Egy évvel később már anélkül oktatott, hogy befejezte volna a híres Saint Martins College of Art and Design divattervező iskoláját. Első kollekciói rendkívüli módon sokkolták a nagyközönséget, ugyanis átütő erejű, provokatív stílus jellemezte azokat. Az angol divat huligánjának keresztelték el, és az „enfant terrible”, magyarul "elviselhetetlen gyerek" jelzőt is ráragasztották, megbotránkoztató bemutatói, valamint feltűnő kreációi miatt.


Többször támadták azzal, hogy ruhái hímsoviniszta eszméket, vérontást és fétisimádatot közvetítenek, erre egy különös példa, hogy egyik kollekciójának a Highland Rape, azaz hegyvidéki erőszak nevet adta. Ekképpen válaszolt az őt ért vádakra: "Ha akarnám, sem tagadhatnám le, hogy a ruháim erotikusak. De nem véletlenül: én erősnek tartom a nőket, és annak ellenére, hogy nem az átlagos férfi szemével nézek rájuk, úgy vélem, sokkal jobban áll nekik a szexi, mint a naiv stílus". Ennek a provokatív, különleges személyiségjegyekkel megáldott brit tervezőnek az életét dolgozza fel, Ian Bonhôte brit dokumentumfilmje, mely bemutatja annak hirtelen meggazdagodását, és a McQueen márka még ma is hangzatos nevét, és sokak számára megfizethetetlen árát.

A film egy gótikus elemekkel megtűzdelt, modern tündérmese. Stílusának egyfajta vad szépségét, bátorságát és életteliségét tükrözi ez a dokumentumfilm. Betekintést enged, McQueen különös világának legszemélyesebb részleteibe, ami kínozta és egyben ihlette is ezt a nagy hatású zsenit, aki egyszerre volt radikális, és elbűvölő személyiség. A filmet a Vertigo Média Kft. forgalmazza, és játékideje mintegy 111 perc. Aki kíváncsi, a híres egyben hírhedt tervező rövid, de tartalmas életére, az mindenképpen váltson jegyet az egyik előadásra, melyre idén december közepén kerül sor.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Kritika elolvasva 1 541