Mentés másképp

Mentés másképp / Mentés másképp
2021. augusztus 26.
Oláh Szabolcs
Mentés másképp

Megérkezett a hazai mozik egy részébe az egyik legújabb magyar film, a Mentés másképp. Történetünk főhőse egy Márk nevű kiégett könyvelő (Sándor Péter), akit felkér elhunyt édesapjának egy volt kollégája (Trokán Péter), hogy segítsen lányán. Némi vonakodás után elvállalja a munkát és elkezdi alkalmazni a depresszióval küzdő Dórán (Dézsi Darinka) az általa megálmodott Alternatív Terápiát. Ennek keretében pedig előbb megfigyeli a lányt, majd módszeresen elkezd beleavatkozni az életébe. Projektjében régi barátja, Csabika (Virsinszki Zoltán) szegődik a segítségére. Márk ezután hanyagolni kezdi polgári munkáját és viszonya egyre jobban elmérgesedik főnkével (Lajos András), akiről később kiderül, hogy igen sok köze van Dórához is…

A filmet vígjátéknak nevezhetjük, ugyanakkor a története komoly és jól meg van írva. Az alacsony költségvetés pedig érdemben nem rontott a képminőségen.
Márk lényegében tökéletes utat jár be, hiszen a történet elején mutatott fásult, megkeseredett fiatal férfi a film cselekménye során megtalálja azt, ami igazán érdekli és rájön frusztrációjának okára is. Munkakerülése néha érthetetlen, ugyanakkor a film erre némi választ ad azzal, hogy a dolgot főnökével való rossz viszonyára vezeti le.

Dóra sok szempontból érthetetlen és furcsa az elején, viszont a végére már jelentősen jobb lesz a helyzet és feloldódik. Vele kapcsolatban hiányolom a filmből, hogy körülbelül semmi reakciója nem volt arra, hogy apja kérésére, akaratán kívül Márk és társai egy terápiát végeztek rajta. Kissé irreális a helyzet.

Csabika egyszerre állítja, hogy taxizni szeretne és, hogy nem. Viszont a karakter maximálisan szerethető. A humor javát ő viszi be a filmbe és tökéletes ellensúlya a sokszor jóval komolyabb Márknak. Ketten tökéletesen elviszik a hátukon a filmet.
Krisztián, Márk gyűlölt főnöke egy kiállhatatlan barom, aki a sztori nagyja alatt még csak nem is sejti, hogy ő valójában egy kiállhatatlan barom. Ugyanakkor a film zseniális húzása, hogy a karakter akaratán kívül okozza a bonyodalmak nagyját, így bár felelős értük, mégsem egy ördögi gonosz képe rajzolódik ki előttünk.
A forgatókönyv színvonalas és a film remek jelenség. Kár, hogy nem volt lehetőség nagyobb PR-ra.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 8
Kritika értékelés 7
Kritika elolvasva 3 928