Napfény a jégen

Napfény a jégen / Napfény a jégen
1961. augusztus 17.
perry
 
Napfény a jégen

Bizony van az úgy, hogy egy kis vidámság a filmtörténetben klasszikussá nemesül, média osztályokban vagy a Filmművészeti Egyetemen vitatkoznak róla. Pedig ez csak egy habkönnyű vígjáték a "tomboló" szocializmus közepéről.
Mi is kell egy jó szórakoztató filmhez : először is egy jó rendező mondjuk Bán Frigyes akinek vérében volt a komikus képalkotás. Aztán a még fontosabb kiváló színészek.
Azokból pedig ebben a filmben csodálatos galéria van.
Bajban vannak a jégrevü táncosai. Klárit titkos hódoló üldözi rózsáival, férje pedig majd' megőrül a féltékenységtől, Andrea pedig lebukik a nagynénjei előtt, hogy tanulás helyett táncolni jár. Jancsi, a vőlegény megígéri, hogy felkészíti Andreát a szigorlatra, a vidám nagynénik pedig bősz szabás-varrásba kezdenek: a lány ruhatárát akarják felújítani. Ám hamar vérszemet kapnak, és saját gardróbjukat újítják meg a legutolsó divat szerint.
Arról nem beszélve mikor a huncut nagynénik játszani kezdenek fantasztikus alakítások tekintenek le ránk a filmvászonról.


Volt az átkosban is blődli már pedig a Napfény a jégen bizony nem más mint a műkorcsolya mennybemenetele.
Ha viszont csak ennyi lenne akkor felejtős mozival állnánk szemben.
Igazából a színészek teszik felejthetetlenné a filmet.
Nézzük csak Bessenyei "Rezső" Ferencet aki hazánk nagy drámai színésze volt itt kettős csavarban szerelmi vallomás közben egy féltékeny Otellót látunk miközben a rádióban ugyancsak vele az eredeti Shakespeare dráma zajlik. A párhuzam a finom komikum magasiskolája.

Vagy azt a triót akikből sajnos már az égi színpadon alakítják szerepeiket.
Kiss Manyi, Mezei Mária, Psota Irén vérbő nagynénjei filmes példája annak hogyan lehet három színészóriást úgy rendezni amitől egymást erősítik, csillognak egymás mellett, látni azt a színészi alázatot ami csak a nagyokra jellemző nem egymást játsszák le , egymást erősítik. Miként ha kell dalra fakadnak úgy ahogy az a "nagykönyvben"
meg van írva, nem döccenősen, nem unalmasan.
Ezek csak szeletei a filmnek, egészében habkönnyű zenés, táncos /jégtáncos/ film a szórakoztatás gut und hübsch védjegyével.
Boldog emlékezetű három csodálatos díva: Kiss Manyi, Mezei Mária, Psota Irén pillanataiban felfénylik a Napfény a jégen a néző felmosolyog a vászonra és a színészek pedig vissza kacagnak.
Akinek kedve van nézzen vígjátékot a 60s évekből mert 1-2 órára megszabadul a napok szürkeségétől.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 8.4
Kritika értékelés 8.5
Kritika elolvasva 1 066