Napos oldal

Silver Linings Playbook / Napos oldal
2013. január 10.
Bzsu861
Napos oldal

A Napos oldal című, drámai hatású komédia egy ma napig is keveset emlegetett, manapság, főként az USA-ban, szinte népbetegségnek számító mániás depresszió, azaz érzelmi hullámvasút máig vitatott kérdéseit, valamint az ilyen betegségben szenvedő egyének hozzátartozóinak szeretetét, ugyanakkor a beteg egyénekkel velük való nehézkes együttélését kívánja szemléltetni a film rendezője, David O. Russell. Az alkotás, az azonos című regény alapján készült, melynek írója Matthew Quick, a forgatókönyvet pedig a film rendezője, David O. Russell formálta mesterire.

A film onnan kapta címét, hogy a mániás depresszió lényege a sötét, azaz depresszív állapot, valamint az élet napos oldala, azaz a felfokozott, túlzott életkedvvel járó szakasz, amikor a beteg csak a jó dolgokat veszi észre, hátráltatva ezzel a környezetét. Ilyenkor belátási képessége, szinte a nullával egyenlő. A főbb szerepekben az Éhezők viadalának fiatal tehetsége, Jennifer Lawrence, valamint a sármőr Bradley Cooper, aki a mentális zavarral küzdő Pat Solatanót játssza az alkotásban. A férfi miután mindenét elveszti- beleértve a házát, az állást, valamint a feleségét- kénytelen visszaköltözni a szülői házba, ugyanis nemrég engedték őt ki egy pszichiátriai intézményből, ahol nyolc hosszú hónapot töltött el.


Pat arra szánja el magát, hogy újra rendbe hozza az életét, és igyekszik pozitívan szemlélni a világot, valamint szeretne újra összejönni exfeleségével is, akit a mai napig rajongásig imád. A szüleinek-akiket Robert de Niro és Jackie Weaver formál meg- csupán annyi vágya van, hogy Pat ismét lábra álljon, ezután a nehéz időszak után. Ám a dolgok még bonyolultabbá válnak, mikor Pat megismeri Tiffanyt - akit Jennifer Lawrence alakít - a titokzatos fiatal lányt, aki szintén hasonló problémákkal küzd. Tiffany végül felajánlja Patnek, hogy segít neki visszahódítani, hőn szeretett volt kedvesét, de csak akkor, ha cserébe majd ő is tesz érte valami, számára nagyon fontosat.

Mikorra azonban az egyezségük kezd beteljesülni, felettébb meglepő módon, mindketten azt tapasztalják, hogy rendkívül közel kerültek egymáshoz, és talán a saját elrontott életükre is érvényes lesz a "minden rosszban van valami jó"-tézis, hiszen amint láthatjuk egy új szerelem van kibontakozóban, és mint mondják a ennek olyan hatalmas ereje van, hogy feledtet velünk minden addigi elszenvedett rosszat, és csak a jót, a napos oldalt látjuk a rózsaszín felhők hűs árnyékában.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 8
Kritika értékelés 2
Kritika elolvasva 1 827