Ne nézz fel!

Don't look up / Ne nézz fel!
2021. december 24.
rgrg
Ne nézz fel!

Sokszor eljátszottak már a gondolattal a filmesek, hogy mi lenne, ha egy meteor becsapódna a Földbe. Születtek jobb és rosszabb alkotások is. Kétség kívül, szinte az összes film mind a tudományos fantasztikum fonalát vette fel, és vesézte ki. Jelen filmnél a szatíra vonalát vették alapul.
Adott egy tudományos csillagászati kutató központ, ahol vizsgálják a végtelen világűrt, és itt fedeznek fel egy meteort, ami többszöri röppálya számolás után is úgy tűnik, hogy el fogja találni szeretett bolygónkat. Mit kell tenni? Hát szólni kell az Egyesült Államok elnökének, aki biztosan tudja a megoldást, és megfékezi a robogó óriás meteort, ami méreteit tekintve biztosan egy globális kataklizmát okozna. Ez a jól bevett forgatókönyv ilyen esetre, csakhogy a szereplők nem ilyen egyszerű karakterek.

A film tényleg jól meríti ki a szatíra eszközeit. Tobzódik a fura figurákban, akik között párhuzamokat vonhatunk élő és létező személyekkel. Mint például egy kicsit flúgos elnök, és a nem kevésbé flúgos fiacskája, aki nem mellesleg nemzetbiztonsági tanácsadó. Utalás a Trump vezette kormányzatra, csak itt, hogy ne legyen egyértelmű a dolog a zseniális Meryl Streep alakítja az Egyesült Államok elnökét, aki annyira lazán fogja fel a kormányzást, hogy a fiát alakító Jonah Hill egyszer meg is jegyzi, ha nem lenne az anyja szívesen elnézegetné a Playboyban. Ez konkrétan előre is vetíti, hogy a világ vezető hatalma, hogyan közelítené meg ezt a szörnyű dolgot, amit neki kellene megoldania.


Cate Blanchett, bulvár műsor vezető figurája szintén párhuzamba vonható bármely más kereskedelmi tévé hasonló kaliberű műsorvezetőjével, akit nem érdekelnek a tudományos lózungok, inkább a bulvárban látja a szórakoztatás, és a tájékoztatás fontosságát. Már az is annyir bulvárnak számít, hogy több amerikai elnökkel is lefeküdt.
Mark Rylance mintha egyenesen Steve Jobs lenne. Az elnöknek és egész stábjának meg is mondja, hogy mikor mit és hogyan cselekedjenek, de még a csillagászt alakító Leonardo DiCapriónak is ad egy két utasítást, hogy mi a teendő bizonyos esetekben.
DiCaprio szerepe hálás. Neki egy szorongó kissé igénytelen csillagászt kell alakítania, akit pont így képzelek el, ha az ELTE-ről kerítenének egy csillagászt, hogy mondja is el pontosan mi is várható.
Jennifer Lawrence bölcsész habitusú figurája is helyén van, stabil lábakon álla földön, és pont ő az akiből a manapság oly divatos mémeket kreálják.

Leonardo DiCaprio környezetvédelmi aktivista személye is biztosan sokat nyomott a latban, elnézve a vágóképeket, amik a meteor száguldása közben beleollóztak a filmbe.

Ezeket a figurákat nagyon jól összegyúrták egy filmbe, ami jól is működik. Mindannyian eljátszunk a gondolattal, hogy mi lenne ha...

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 6
Kritika értékelés 6.6
Kritika elolvasva 379