Noel naplója

The Noel Diary / Noel naplója
2022. december 24.
Oláh Szabolcs
Noel naplója

December nem csupán a tél kezdetét jelenti modern világunkban, hanem az új karácsonyi filmek megjelenési időszakát is. Természetesen idén sem maradunk új filmek nélkül, ezen ünnepi darabok közé tartozik a Netflixen debütált Noel naplója is, mely mellesleg egy könyvadaptáció.
A cselekmény nem sokkal karácsony előtt veszi fel a fonalat. Főszereplőnk, Jake Turner (Justin Hartley) egy sikeres író, aki éppen hazaérkezik, hogy a karácsonyt kutyájával töltse, amikor egy váratlan hívást kap. A vonal túloldalán egy ügyvéd van, aki tájékoztatja édesanyja haláláról, így Jake felkeresi szülői házát, hogy rendezze a dolgokat.
A pakolászás közben toppan be másik főszereplőnk, Rachel (Barrett Doss), aki Jake segítségét kéri édesanyja felkutatásához. Bár a férfi kezdetben vonakodik, hamar beadja a derekát, így rövidesen Jake, Rachel és Ava (Jake kutyája) útra kelnek, hogy megkeressék a film címadóját, Noelt.

A történet alapvetően kiszámítható, ugyanakkor élvezhető. A karakterek közötti konfliktusokat bár fontosnak mutatja a film, gyakorlatilag mind rendeződik 10 perc alatt. Az alkotók nem esnek abba a hibába sem, hogy túl sok karaktert akarnak bemutatni a körülbelül 1,5 órás játékidő alatt, végig Jake és Rachel marad a fontos, a többi szereplő csak akkor van színen, ha a két központi karakternek elintéznivalója van vele. A mellékszereplők nem túl bonyolult karakterek, ám legalább szerethetőek, és gyakran meglehet érteni cselekedeteiket.

A casting kapcsán nincs okunk panaszra, bár a karakter kidolgozás terén egyértelműen Jake járt a legjobban.
Megemlítendő Ava szerepe, aki Jake egyetlen barátjaként van jelen. Folyamatos jelenléte felhívja a figyelmet arra, milyen fontos kis kedvenceinkkel is sok időt tölteni. A tény pedig, hogy a közkedvelt író egyetlen barátja egy kutya, értelmezhető burkolt társadalomkritikaként, valamint egyszeri cukiskodásként is.
A film ugyanakkor nem társadalmi kérdésekről vagy más általuk szörnyen fontosnak vélt témáról szól, szimplán egy szórakoztató karácsonyi alkotás akar lenni. Ez pedig sikerül is neki.

Külön dicséretet érdemel, hogy a Noel naplóját úgy járja át a karácsonyi hangulat, hogy ez nem csap át giccsparádéba. Számos alkalommal csupán a havas táj kelt bennünk ünnepi hangulatot.
Bár nem fogadnék nagy összegben arra, hogy Noel napjója 20 év múlva egy mindenki által ismert karácsonyi klasszikusként fog élni a köztudatban, de mindenképp üde színfolt a karácsonyi filmek sokaságában, amit érdemes legalább egyszer megnézni.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 4.5
Kritika értékelés 6.3
Kritika elolvasva 752