Oblivion (Feledés) - A megosztó Tom Cruise igazán jó filmje

Oblivion / Feledés
2013. április 11.
inc
Feledés

Az utóbbi években Tom Cruise filmjei (Jack Reacher, Mission: Impossible - Fantom protokoll, Kéjjel-nappal) a történetek szempontjából nem igazán voltak igényesek, de végre itt egy jól átgondolt utópisztikus történet, ami után nem ezernyi megválaszolatlan kérdéssel hagyjuk el a mozit, inkább csak annyit mondunk: hmm, ez jó film volt!

Azért túlságosan dicsérni sem szeretném a filmet, hiszen semmi újat nem mutat. A sztori egyszerű, minden fordulat direkt és könnyen érthető, nincsenek hatalmas aha-élményeink.

Elsőként Jack Harper (Tom Cruise) felvázolja a helyzetet számunkra: a jövőben vagyunk, a földönkívüliekkel (dögevőkkel) vívott csatát az emberek megnyerték, de a földön nem élhetnek tovább így a Szaturnusz egyik holdjára költöznek. A dögevő seregekből még maradtak páran a felszínen így kétszemélyes csapatok végzik az őrködést és a drónjavítást. Ők a takarítók. Egy ilyen takarító páros Jack Harper és Victoria (Andrea Riseborough).

A cselekmény egyre több kérdést vet fel, amire szépen meg is kapjuk a válaszokat, majd a film végére kiderül, hogy mi is az értelme ennek az egésznek.


Ilyen történetekből sokat láttunk már de - annak ellenére, hogy a film egy bizonyos pontján mindenkinek garantáltan eszébe jut a Mátrix - mégis nagyon élvezhető. Látványos képekkel mutatja be számunkra, hogy mi maradt a Földből és hogyan végzi munkáját a főszereplő. Külön jó pont, hogy a készítők láthatóan sokat foglalkoztak az eszközök (repülő, motor, fegyver) kidolgozásán. Minden eszköz hatékony, kényelmesen és gyorsan használható. Nem kis fejlesztői munka lehetett ezeket megalkotni!

Összességében egy látványos, fordulatos filmről beszélhetünk, amiben a romantikus jeleneteket szerencsére sikerült éppen annyira visszafogni amennyire Tom Cruise "érdekes" arckifejezéseit. 10 pontot adnék rá, ha nem láttam volna a Mátrixot, így marad a 9 pont!

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 4.1
Kritika értékelés 4.2
Kritika elolvasva 91 216