Ölni kíméletesen

Killing Them Softly / Ölni kíméletesen
2012. november 30.
perry
Ölni kíméletesen

Azért a filmhez szervesen hozzá tartozik , hogy George V. Higgins regénye 1974-ben látott napvilágot, vagy más néven irodalmi kiadót. A film pedig ugrik egy nagyot és napjainkba helyezi át a történetet, gazdasági válsággal, gengszter bulival, piti bűnözõkkel és csupa jól megírt szlenggel. Arra meg külön felhívnám a figyelmet, hogy Brad Pitt sem egy puhapöcs ráadásul néha úgy dumál , hogy azt egy filozófiai tanszéken is megirigyelhetnék.
Mert bizony az üzlet az üzlet, maffiázni meg aztán tudni kell, ráadásul nem is fenékig tejfel , vagy is a "Lé meg a Lola" -német kortárs mozi ebben a témában-, de viszont Lolának ebben a filmben nyoma sincs.

Szakadt pasik dumálnak jópofa szövegeket, valamint öltönyös maffiózók jönnek-mennek és persze itt van az "eltakarító" aki roppant tökös, hol egzisztenciális szövege van, hol babusgató, majd csak úgy melléken beléd ereszt 4-5 golyót.
Ehhez társul némi film noir a maga fáradt feketébe hajló képeivel, megfűszerezve a műfaj köteles thriller borsával.

Meg aztán tényleg nincs új a nap alatt, hosszan lehetne sorolni a műfaj klasszikusait a Keresztapától egészen a másik nagyágyúig a Goodfellas-ig.

Némi helymeghatározással az Ölni kíméletesen olyan mint egy jól elkészített turmix bele kell dobálni egy balhés pasit Johnny, egy ártatlan bűnözőt Markie Trattman (megjegyzem, hogy szállnak az évek (Liotta), adjál hozzá egy csipetnyi tökre beállt állat alakítást James Gandolfini és így tovább, jól összerázod és már lehet is kóstolgatni.
Nagyon új nincs a filmben már mint a klasszikusuktól elvonatkoztatva, de van azért valami fura bukéja ennek a mozinak, még a hosszú dialógusoknak is meg piff-puff részeknek is, hiszen "Taran-tinó" is tanult, hogy "ökör" legyen belõle.
Persze abban is van némi igazság, hogy vannak itt kérem áthallások is de hát az vesse erre a műfajra és a filmre az első követ aki nagy újdonságot képes kitalálni.

Tudva levő ez a film nem szociológiai tanulmány a maffia viszonyokról, ráadásul fikció a javából, ennek ellenére egyedi módon van megkomponálva és nem mondható el róla, hogy a nagy amerikai "kolbásztöltőből" került betöltésre.
Ráadásul "gyengéden ölni", az kérem nem is olyan könnyű dolog.
Arról nem is beszélve , hogy nagy manírok nélkül és eszköztelenül játszani negatív hőst nagy bátorságra és erős önkontrollra vall. Az, hogy úgy nézhető a film mintha most jöttek volna a szereplők a 6:20-s busszal, vagy igen csak természetes pitiséggel rendelkeznének és az átjöjjön a nézőnek nem kis teljesítmény. A Ponyvaregényt pedig számon kérni az Ölni kíméletesen igen csak botor dolog. Azért is mert talán meg kellene várni , hogy ez a film is kult mozi legyen, amire szerintem van esélye, vagy nem.
Nekem a társadalmi álmok szertefoszlását Obama és a valóság szakadékát, hova tovább a társadalmi lehetetlenségek tárházát adja a film milyen világban is élünk, holnap jön valaki ránk mosolyog és előveszi ölő készülékét aztán joccakát.

Vagy mire is van a politika és a társadalom, játékszer-e az ember, ne tán a politika csak a hatalmat szeretné az egyén meg olyan mint a labdával ledobható cilinderes ember a vurstliban,a cél szentesíti az eszközt?
Jó, jó ez csak egy gengszter film, de ha akarunk, az néha azért nem árt, meg aztán kellene gondolkoznunk is :) Mit is mond a filmben Brad Pitt? "Amerika nem egy ország hanem egy üzlet"- szerintem a világ is.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 6
Kritika értékelés 8.5
Kritika elolvasva 431