Pókember: Idegenben

Spider-Man: Far From Home / Pókember: Idegenben
2019. július 04.
ermak95
 
Pókember: Idegenben

Akárcsak 2 évvel ezelőtt a Pókember: Hazatérés, úgy idén is kellemes meglepetésként ért a Pókember: Idegenben. Mondjuk azt már az elején leszögezhetjük, hogy aki az utóbbi időben nem követte figyelemmel a Marvel filmek történéseit és kimaradt számára a Bosszúállók: Végtelen háború, illetve Végjáték, az a néző a film első 10 percében eléggé vakarni fogja a fejét, hogy tulajdonképpen miről is beszélnek a film szereplői.

A történet a jól ismert helyzettel indul - Peter Parker a tinédzserkor megpróbáltatásaival próbál megbirkózni, miközben egyre nehezebb számára Pókemberként is megállni a helyét. A dolgokat csak tetézi, hogy az európai osztálykirándulással egy időben a világ több pontján is rejtélyes körülmények között végbemenő természeti katasztrófák pusztítanak el városokat, és az egyetlen ember, aki ezek megakadályozására felbukkan egy Quentin Beck nevű férfi, akit az újságírók csak Mysterio-ként emlegetnek.

És ha Mysterio, akkor el is értünk a film leglényegesebb részéhez. Jake Gyllenhaal zseniálisan hozza a karaktert, egyszerre visszaadva a képregényekből ismert szereplő attribútumait, és egy teljesen másik képet is festve Mysterio-nak. Ha röviden kellene megfogalmaznom miért működik remekül Gyllenhaal az illúziók mestereként, akkor azt mondanám: remek színészként játssza el a színészt. És ha Gyllenhaal alakítása nem lenne önmagában elég, Tom Holland még mindig kiváló Pókember - fura visszagondolni, hogy évekkel ezelőtt mikor bejelentették őt mint a következő hálószövőt, az emberek aggodalommal vegyes szkeptikussággal várták mit fog tudni Holland nyújtani a nézőknek a filmvásznon. A dobogó harmadik helyén pedig kényelmesen osztozik a Bosszúállókból ismert Nick Fury-t és Happy Hogan-t megszemélyesítő Samuel L. Jackson és Jon Favreau.


A remek színészi alakítás mellett természetesen a látványvilág és a pörgős akciójelenetek is hibátlanok, de ezeket kiemelni egy Marvel filmnél - így 2019-ben - már kezd feleslegesnek érződni. Mégis, minden amit Mysterio csinál a filmvásznon, az pazarul van a szemünk elé tárva - de ezekbe túl nagy mélységekig nem akarok belemenni, mivel erősen spoilerezés lenne.

Két dolog azonban motoszkál az ember fejében a végefőcím alatt, amiktől a Pókember: Idegenben bár nem lesz egy kevésbé jó film, de mégis ki kell mondani: az egyik az, hogy a film bár a célját tökéletesen teljesíti, hiszen egy látványos, agykikapcsolós, csavarokkal teli akciófilm, de semmi több. Igaz ezt különösebben nem is várja az ember, de a történetnek nincs semmilyen drámai mélysége - attól eltekintve, hogy a Bosszúállók: Végjátékban elhunyt szereplők fel-fel vannak emlegetve, a film csak a szokásos "veszélyben a világ, meg kell menteni a barátokat" fonalat követi.

A másik a kisebb logikai bukfencek (SPOILER: A S.H.I.E.L.D. hogy a fenébe nem tudott Beck múltbéli tevékenységeiről Stark cégénél, illetve a tűz elementálnál hogyan érték el drónokkal, hogy az emberek úgy érezzék a szörny körül több száz fokosra hevült fel a levegő? SPOILER VÉGE), de akárcsak a történet mélységének hiányánál, úgy ezeknél is az ember végül csak megvonja a vállát és annyit mond: ennél a filmnél ezek nem számítanak.

Ami számít, azt viszont csillagos ötös szinten hozza a Pókember: Idegenben.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 8.3
Kritika értékelés 8.9
Kritika elolvasva 1 700