Prometheus

Prometheus / Prometheus
2012. június 07.
Spawn
Prometheus

Az Alien filmek előzményének is tekinthető, és az elődökhöz méltó alkotás, mely kicsit az emberiség gyökereihez és annak problémáihoz lép vissza és teremt alap koncepciót, hatásosabban mint mondjuk az Alien vs. Predator tette (vadászok holdja.... :)). A történet szokás szerint egy idegen bolygón játszódik, ahol egy titán szerű lény (már ami a gigászok kapcsán, láttátok a covenant borítóját? Sok köze nincs a filmhez) öngyilkosságával kezdődik, mondhatni eltünteti magát, és nem hagy nyomokat.

Szóval egy sajtótájékoztató után (mire is számítson a néző), elindul a Prometheus űrhajó egy idegen ismeretlen világba, hogy részt vegyen egy igazi tudományos fantasztikus kalandban, és legjobb rendezésben. Cyborgok, űrutazás, mutánsok, egy idegen civilizáció nyomai és a félelmetes ismeretlen egy jól ismert arca fogad minket a történetben, valamint egy hatalmas és titokzatos humanoid koponya. A film pereg, az információ ömlik a nyakunkba, míg egy a folytatással ellentétben jól eltalált elektromos vihar (a Covenant szimulált nekünk egyet, csakhogy egy újabb a múmiát idéző sütőreklámmal állhasson elő) kapcsán, feltűnnek az első idegenek, mutánsok.


Az idegen létforma megteszi az első lépést irányunkba, és ha lehet tipikusabb és ellenségesebb mint valaha. A hipermodern környezet és talány, a belerejtett primitívséggel jelentkezik, ravasz mivolta csak később mutatkozik. A folytatások leghatásosabb részei talán a 3D-s technikát remekül kihasználó videónaplók, a megelevenedő múlt, mely a felvázolandó erőviszonyok tükrében jogos és hátborzongató a néző szemében. Látványos harcok, izgalmas ám zátonyra futott expedíció, és egy urnákba rejtett új prométejusz...

Talán az egyetlen kritika amit fel tudok hozni a filmmel kapcsolatban, hogy a szereplők valóban jól képzett űrhajósok. Néhol nem tudtam követni a cselekmény minden mozzanatát, de az egész film gyors és akcióval teli, hol ide-oda kapkodhatjuk a fejünket, hol ámulhatunk az effekteken. Remekül kihasználja a filmvásznat. Hihetetlen mit meg nem tesznek újabban az androidok kisebbségének és emberszerűségének ábrázolására.

A klasszikus rém illetve elődje a pre-alien, csupán a végén bukkan elő, a jó horrorfilmes hagyományokhoz méltóan. Ám a főhősnő kioperálja magából, majd eltűnik az ismeretlen világűrben, és a rejtélyes idegen faj képviselőihez hasonlóan kísérteties holo-üzenet képében tűnik fel újra a folytatásban. Hogy lesz ebből a következő résszel beígért kerek, egész? Fogalmam sincs. Találgatni sem merek.

Egy klasszikus sci-fi remekművel van dolgunk, mely nem kíván szerves része lenni a klasszikus alien sorozatnak, ám remekül sikerül neki. A rejtély és a cselekmény helyszínéül szolgáló bolygó két év hiperonomra van a földtől.

Doktor Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) régész
David, a 4.4 android (Michael Fassbender)
Meredith Vickers (Charlize Theron), a Weyland vállalat megbízottja
Ridley scott, rendezői szék

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 7
Kritika értékelés 7.2
Kritika elolvasva 5 137