Rambo V: Utolsó vér

Rambo: Last Blood / Rambo V: Utolsó vér
2019. szeptember 19.
ermak95
 
Rambo V: Utolsó vér

Ki ne ismerné John Rambot, a megállíthatatlan szuperkatonát, aki mindent túlél és több mint száz különböző módon tud végezni az ellenségeivel? 1982-ben a Rambo: Első vér nem csak meghatározó mérföldkő lett Stallone karrierjében, de ikonikus akciófilmként is bekerült a filmes történelemkönyvekbe. És most, 37 évvel később elérkeztünk az Utolsó vérhez.

Meg kell mondanom, a film alatt végig a (szintén Stallone főszereplésével készült) Feláldozhatók trilógia járt a fejemben. Azok a filmek próbáltak valami drámaibb mélységet felmutatni a történetben (ártatlanok felszabadítása, barátok megmentése vagy megbosszulása), de a végén csak a golyózápor és a robbanások maradtak meg az emlékezetünkben.

Igazából a Rambo V működhetne a negyedik Feláldozhatók filmként is, igaz egyes számban: A feláldozható. Ha a főszereplő Barney Ross lenne, ugyanott tartanánk, mivel egy elpusztíthatatlan szuperkatonát kapnánk, aki ledarálja az ellenségeit, miközben azon elmélkedik, hogy a háború és a korábbi harcok miben változtatták őt meg.


A Feláldozhatók- vagy a korábbi Rambo-filmekhez képest azonban a Rambo V egészében véve igencsak unalmasra sikeredett. Az egész film olyan, mintha a másfél órából az első több mint 1 óra csupán az utolsó 20 percnek lenne a felvezetése. A cselekmény nagyon vontatottan indul be, sok helyen vannak klisék, és bár megvannak a drámai hasba vágások, amik miatt a néző szurkol Rambonak hogy sikeresen ölje le az összes szemétládát, mégis a film legszomorúbbnak szánt jelenete az, ami már nem ráz meg minket, mivel várható volt.

A legnagyobb hiba azonban magával Stallone-val van. Nagyon látszik rajta a kor, és a film végén, ahogy bicegve öli az ellent, már csak egy kiöregedett veterán benyomását kelti, akiről nehezen hisszük el, hogy egymaga még mindig el tud bánni 30-40 emberrel.

Hogy ajánlom-e a filmet? Nézőpont kérdése. Rambo rajongóknak nem azt mondom, hogy kötelező, de nyugodtan beülhetnek megnézni. Ha valaki viszont csak egy látványos akciófilmre vágyik, akkor gondolja végig, hogy megéri-e több mint 1 órát várni 20 percnyi végtaglevágásra és fejloccsanásra.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 7.2
Kritika értékelés 9.1
Kritika elolvasva 1 093