Red Joan

Red Joan / Red Joan
2019. április 25.
Bzsu861
Red Joan

A Red Joan egy 2018-as brit dráma, amelyet Melita Norwood, a KGB leghosszabb karriert befutott kémjének élete inspirált. A film főszereplője egy nagyon nagy név, aki nem más, mint Judi Dench, valamint szerepet kapott még, Sophie Cookson is, a rendező pedig Trevor Nunn volt. David Parfitt volt a film a producere, a forgatókönyvet Lindsay Shapero írta. Az alkotás forgatási munkálatait, 2017 októberében kezdték, és az Egyesült Királyságban készült. A premierre a 2018-as Toronto Nemzetközi Filmfesztiválon került sor. Tevékenysége az NKVD ügynökekeként kezdte, majd később a londoni Woolwich kémcsoportban folytatta, azonban három tagot, 1938 januárjában letartóztattak, és három valamint hat év börtönbüntetésre ítélték őket.

A brit biztonsági szolgálat minden igyekezete ellenére sem volt képes, nem tudta megfejteni a Percy Glading hírszerző vezetőjéhez tartozó, gyűrűs iratanyag tartalmát. Melita Norwoodot nem tartóztatták le, megúszta a börtönt. Eközben Moszkva hatására az NKVD-nek változtatnia kellett addigi kémkedési tevékenységén, így Norwood új munkáltatója, a Szovjetunió Tengerentúli Katonai hírszerző ügynöksége lett. Szovjet vezetői, egymás után különböző kódneveket adtak Red Joan-nak, az utolsó kódneve "Hola ügynök" volt. Norwood egy mindenre elszánt kém volt, aki képes volt arra is, hogy átadja a szovjet vezetőknek, a brit atomfegyverek projektjének titkos aktáit.


Az általa kiadott bizalmas dokumentumok lehetővé tették a szovjetek számára, hogy egy éven belül készítsenek egy másolatot a brit atombombáról, és két éven belül megismerkedjenek az alapjául szolgáló technológiával is. A brit biztonsági szolgálatok végül, 1965-ben, egy óriási kockázattal járó megbízatást adtak Norwoodnak, és ekkor vált lehetővé hogy a kémhálózatot leleplezzék. A hírhedt kém 1972-ben visszavonult. A férje 1986-ban halt meg, és olyannyira becsületes volt párjával szemben, hogy soha nem hozta nyilvánosságra felesége kém-múltját bár egyes források szerint, nem is fogadta el őket. 2014-ben a Mitrokhin archív, újonnan kiadott felvételei, azt az eredményt mutatták ki, hogy Norwood a KGB-nál nagyobb értéket képviselt, mint maguk a cambridge-i ötök.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Kritika elolvasva 1 363