Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :)

Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :) / Remélem , legközelebb sikerül meghalnod :)
2018. szeptember 13.
Teszák Vivien
Remélem , legközelebb sikerül meghalnod :)

A film számomra kiemelt jelentőséggel bír, hiszen rendkívül fontos témát dolgoz fel. Magyar viszonylatban viszonylag kevés az olyan film, ahol bemutatják az iskolai erőszakot, illetve az online bántalmazást. Pedig a tinik bizony Magyarországon is tudnak megátalkodottan gonoszak lenni. A filmben Eszter , a középiskolás lány, feltűnőbb osztálytársai mellett nem igazán jut sikerélményekhez a fiúk terén . Ez nem is igazán zavarná, hiszen plátói szerelme , a lányok kedvenc tanára, aki angolra okítja őket.
Ez a tanár viszont elköltözik, ami miatt Eszter teljes letargiába esik.

De-nemsokára a tanár úr jelentkezik - skypeon, úgy hogy a lány csak a hangját hallhatja, és megkéri a lányt - legnagyobb örömére, hogy maradjanak kapcsolatban . Közben a való életben Eszter észre sem veszi a lúzernek kikiáltott osztálytársa próbálkozásait. Eszter után pedig érdeklődni kezd a nagymenő Beni is . Eszter és a "tanár úr" kapcsolata egyre inkább laposodik, és a lány végül véget vet az online viszonyuknak . A bosszú pedig nem marad el : a lányról készült félmeztelen fotók a világhálón landolnak. A dolog döbbenetes csavarja pedig, hogy erről Eszter bálványozott szereleme semmit se tud, ugyanis mindvégig a lányba reménytelenül szerelmes , az osztály perifériáján élő srác vette fel a tanár szerepét, és volt a gép túlsó oldalán . Eszter pedig megjárja a saját poklát , és végül öngyilkosági kísérletet követ el . Azt gondolom, hogy a film a magyar valóságot illetve a fiatalok valóságát nagyon hitelesen mutatja be. A szülők nincsenek jelen a gyerekeik életében, Eszter anyja például sejthetően viszonyt folytat a jóval idősebb főnökével. A lány mindent elkövet egy kis figyelemért , pedig alapvetően introvertált típus .Lilára festett haj , animék iránt rajongás- Eszter egy szubkultúra része, mégis vágyik a többség elfogadására.


Peti a reménytelenül szerelmes srác, az aki rájön, hogy Eszter szerelmet érez az angoltanár iránt- ezért a bőrébe bújik, és ő az aki nyilvánosságra hozza a lányról a félmeztelen fotókat. Mikor látja, hogy Eszter ellen kész gyűlölethadjárat indul az osztálytársaiktól , és a lány öngyilkos próbál lenni, berohan hozzá a kórházba. Személy szerint nagyon nehéz eldönteni, hogy ezt a fiút gyűlölni, szánni, vagy szeretni lehet-bennem azt gondolom, mindhárom érzés megvolt .Szerintem rendkívül pozitív a filmben, hogy nem érződik benne a rengeteg erőltetett "fiatalosság", hanem hiteles , sallangoktól mentes képet kapunk. A z osztálytársak reakciója is abszolút hitelesnek tűnik számomra, pedig valójában teljesen illogikus, hogy ennyire gyűlölik a lányt- hiszen kedvenceik szexi képeivel és videóival tele van a net, gondoljunk csak a Kardashian lányokra. A legjobb összetartó erő azonban , ha lehet egy közös ellenséget gyűlölni, kibeszélni és utálni-Itt pedig Eszter kapja meg ezt az áldozat szerepet. Gyakorlatilag mindegy is ,mivel védekezik, hiszen mindenki elfordul tőle.

A film rendkívül emlékezett a "13 okom volt " szériájára, ahol Hanna Baker semmi olyat nem csinált, amit ne csinálna meg egy átlag tini- a véletlenek tragikus egybeesése alapján viszont mégis számkivetetté vált . Sem Hannah, sem Eszter nem egy "tipikus " kiközösített: nincs szódásszifon szemüvegjük, nem ragyásak, és nem lehetnének a fiatalkori elhízás plakátarcai, valamint nem 13 éves cipőben járnak-divatos, kedves, csinos , helyes fiatal lányok. Mi akkor a kiközösítés természetrajza? Vagy bárki áldozatául eshet neki? Eszter maga is jókat röhög néha a kiközösített Petin -tehát a bántalmazó viselkedés tőle sem áll maximálisan távol. A helyzet , hogy sajnos a keserű tanulság a filmből, hogy a kamaszok minden empátia nélkül képesek a halálba piszkálni valakit- gyakorlatig bármilyen ok nélkül, de a netre kikerült meztelen képek ennek nagyon jó gyújtóanyagai- de jó lenne azon is elgondolkodnunk, hogy ezt az álságos viselkedést vajon kitől is tanulják a mai fiatalok?

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Kritika elolvasva 775