Rocketman

Rocketman / Rocketman
2019. június 06.
ermak95
Rocketman

A 2019-es, Dexter Fletcher rendezésével készült Rocketman egy nagyon összetett és mély alkotás lett. Megismerhetjük belőle Reginald Dwight gyerekkorát, zenei tanulmányait és az utat, amit végigjárva a pinner-i fiatalember minden idők egyik legnagyobb zenészévé vált – Elton Johnná. A film a fő hangsúlyt azonban nem a zenészre helyezi, hanem annak az Elton Johnnak a megismerésére, aki az ember volt a művész mögött.

A film történéseit a kábítószer-, alkohol- és szexfüggő Elton meséli el, aki amellett, hogy dühkezelési problémákkal is küzd, úgy érzi már senkiben sem bízhat és mindenki csak kihasználja. Látjuk sanyarú gyerekkorát (amit szigorú, a szeretet kimutatására képtelen apja és mindenért panaszkodó, ugyanakkor lusta és egoista anyja nehezít meg) és tehetetlenül nézzük akadályokkal teli fiatalkorát (melynek során az önpusztítás ösvényére lép), ahogy az egykor ártatlan kisfiú átváltozik egy lelkileg megviselt, és számtalan démonnal küzdő felnőtté.

A film egy érzelmi hullámvasútként dobálja a nézőt fel és alá – mikor Elton és barátja, Bernie nevet, akkor mi is nevetünk, mikor Elton boldog szerelme oldalán, akkor mi is boldogok vagyunk, és mikor Elton sír, mi is sírunk. Ennél az érzelmi hullámvasútnál csupán a látványvilág ringlispílje pörgősebb – a hétköznapi életből egy szempillantás alatt kerülünk át egy teljesen másik világba: egy olyan világba, ami azt mutatja meg nekünk, hogyan éli át Elton és a film többi szereplője az örömöt, a bánatot, a félelmet, a sikert, a csalódást, a kilátástalanságot, a bűntudatot és a reményt.


A látvány és rendezés mellett a színészi játék is kitűnő – amellett, hogy Taron Egerton tökéletes választás volt Elton John szerepére, mindenki más remekül hozza a saját karakterét: Elton jószívű, de visszafogott barátja, Bernie Taupin; Elton kőszívű édesapja és szívtelen édesanyja; a manipulatív és anyagi hasznokért mindent megtevő John Reid – mind tökéletesen illenek a történetbe, ők a fény és a sötétség Elton életében.

Elton John rajongóknak kötelező, de azoknak is ajánlom ezt a filmet, akik nem feltétlenül ismerik vagy szeretik a zenéjét, hiszen a problémák amikkel Elton megküzd – a drogok, az alkohol, a nemi identitás kérdése, saját magunk elfogadása és az egyensúly megtalálása az életben – mind olyan kérdések és leküzdendő akadályok, amelyek nem csak a leghíresebb embereket érintenek, hanem minket, átlagembereket is. Persze, a film arra is rávilágít, hogy hiába van valakinek több százmillió rajongója és több százmilliárd fontja a bankban, ugyanúgy egy hús és vér ember érzésekkel.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 8
Kritika értékelés 8.9
Kritika elolvasva 3 487