Saul fia

Son of Saul / Saul fia
2015. június 11.
Bzsu861
Saul fia

Nemes-Jeles László 2015-ös, nem szokványos holokauszt-filmje, egy olyan magyar filmdráma, amely még abban az évben meghívást kapott a Cannes-i Filmfesztiválra, ezen kívül elnyerte a 73. Golden Globe-gálán a legjobb magyar idegen nyelvű filmnek járó díjat, és emellett a 88. alkalommal megrendezett Oscar-díj átadón magát az Oscar-díjat is. A megrendítő alkotásnak 2016 márciusáig 220 972 nézője volt a magyar mozikban. Egy hónappal ezután megjelent DVD és Blu-ray változatban is, hogy még többen megtekinthessék legnagyobb büszkeségünket.

Az eredeti dokumentumukon alapuló filmnek a cselekményének csupán alapjául szolgált maga a holokauszt. Nem ez az alkotás leglényegesebb mondanivalója, amelyet Nemes-Jeles László ki akart fejezni. A történet a zsidóüldözés és a koncentrációs táborok ideje alatt játszódik 1944. október 7-8-án Auswitz-Birkenuban a Sonderkommandók lázadásnak ideje alatt. Főhőse egy kitalált személy, Saul Auslander a magyar származású zsidó rab, akinek másfél napnyi szenvedését mutatja be a film.


Saul a Sonderkommandó tagjaként az egyik krematóriumban éli napjait. Elzárva a tábor többi lakójától, hiszen a náci tisztek arra kényszerítik a Sonderkommandó minden tagját, hogy vegyenek részt a halálra ítélt zsidók elégetésében, valamint hamvaik szétszórásában. Egy nap Saul azonban saját halott kisfiát is felfedezni véli közöttük, ezért elhatározza, hogy szembeszállva a náci halálosztókkal, egy lehetetlennek tűnő küldetést hajt végre minden áron. A gyermeke lelkét szeretné megmenteni a szennytől, így annak testét védi attól, hogy elhamvasszák. Ekkor felveszi a kapcsolatot egy olyan rabbival, akivel együtt, az ősi hagyományoknak megfelelően, titokban eltemetheti halott gyermekét, és elmondathat érte egy kaddist.

Mindeközben a Sonderkommando tagjai is szép lassan fellázadnak, és lerombolják a krematóriumot, ám Saul mindebben nem vesz részt, ugyanis a menekülés helyett megszállottan csakis azzal törődik, hogy tervét véghez vigye, és fiának, akiről életében ugyan nem tudott gondoskodni, megadhassa a neki kijáró végtisztességet. Saul a megszállott édesapja különös története a nácik rémuralma alatt a haláltábor és a krematóriumok kietlen falai között. Történet egy férfiról, aki feláldozza önmagát, és saját megmenekülése helyett, halott gyermeke eltemetését tűzi ki végső céljául. Kitűnő Oscar-díjas alkotás, amellyel Nemes- Jeles László feltette önmaga és Magyarország nevét az USA térképére egy soha el nem feledhető, megrendítő filmmel.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 7.3
Kritika értékelés 8.8
Kritika elolvasva 3 396