Schindler listája

Schindler's List / Schindler listája
1994. március 10.
Bzsu861
Schindler listája

Immár 25 év telt azóta, hogy játszották a nagy sikerű Schindler listája című, amerikai történelmi háborús drámát, melyet nem más rendezett, mint Steven Spielberg, és olyan főszereplő játssza Oskar Schindlert- az egyetlen embert, aki megreformálta a történelmet- mint Ralph Fiennes. Egyetlen jó ember elég ahhoz, hogy tenni mert a nácik rémuralma ellen és az éppen uralkodó ideológiával szemben. A 12 Oscar-díjjal kitüntetett film, mely megkapta legjobb rendezőnek, a legjobb filmnek, a legjobb forgatókönyvnek, a legjobb színésznek, a legjobb mellékszereplőnek, a legjobb filmzenének, a legjobb operatőrnek, a legjobb jelmeztervezőnek, a legjobb mozgóképnek, a legjobb vágónak, a legjobb zenének, valamint legjobb maszkmesternek járó rangos elismerést, így tarolt az Oscar-gálán a 90-es évek elején.

Oskar Schindler számos zsidó származású polgárt mentett meg a rájuk váró haláltáboroktól. Oskar Schindler története, egy valós történelmi eseményen alapszik. A film az ausztrál származású író, Thomas Kenally regényének filmadaptációja, mely nem sokkal azután, hogy a legendás rendezőikon, Steven Spielberg kezébe akadt, ő rögtön tudta, hogy ebből kasszasikert tud kovácsolni, hiszen olyannyira zseniálisnak tartotta a művet, már annak megjelenését követően. Mégis 10 évbe telt, mire vette a bátorságot ahhoz, hogy elkészítse, azaz filmre vigye a regényt. A főhőse nem más, mint Oskar Schindler, aki egy született üzletember és szerencsejátékos. A második világháború legelején elkerül a nácik által megszállt Lengyelországba, és azonnal megérzi azt, hogy milyen hatalmas üzleti lehetőségek nyílhatnak meg előtte, így a zsidók segítése részéről egy befektetés is volt, nem csak az volt legfőbb célja, hogy megmentse az üldözötteket, hanem, hogy barátai kapcsolatai révén felvirágoztatott gyárában olcsón foglalkoztassa őket.


A Deutsche Emailware Fabrik, a gyár jól működött, de szükség volt némi hajtóerőre, lendületre és frissítésre, hogy igazán sikeres vállalkozás lehessen belőle. Mivel a vállalkozás már a kezdetektől sikeres volt, és nem győzött eleget tenni a beözönlő megrendeléseknek, így könyvelője, Itzhak Stern tanácsára, egyre nagyobb számban kezdett el foglalkoztatni zsidókat, így nemcsak olcsó munkaerőt talált magának, hanem segíthetett a koncentrációs táborokban szenvedő embereken is. Ennek fényében jól láthatjuk, hogy célja üzleti érdek, és egyben emberséges cselekedet volt részéről. Ahogy a háború tombolt, a nagyvállalkozó gyárának termelése felpörgött, és szép lassan, a zsidók egyetlen menedékévé vált. 1944-ben a náci német vezetők, úgy határoznak, hogy a végző megoldás érdekében, bezáratják a helybéli táborokat, és a rabokat, Auschwitzba és Treblinkába, vagyis a biztos halálba akarják taszítani.

Schindlernek ekkor rendkívüli ügyességgel és gyorsasággal kellett fellépnie, ha meg akarta menteni a munkásait a biztos haláltól, és nem akart elesni a hatalmas üzleti nyereségtől. Némi korrupció által, sikerült a német hatóságnál elérnie azt, hogy a termelés szempontjából nélkülözhetetlen munkásokkal együtt, a gyárat áttelepíthesse a cseh-lengyel határra, azaz Brinnlitzbe. Ekkor készül el az az 1100-as számára nélkülözhetetlen emberek nevét tartalmazó lista, akiket meg akar menteni. A zsidók így kalandos úton, de megmenekülnek a gázkamráktól. Brinnlitzben Schindler, a rafinált és ügyes üzletember, a gyár fennállásának több mint 7 hónapja alatt, elkezdett olyan termékeket gyártani, amelyet a németek fel tudtak használni hadicélokra. Amikor a tábor lakói megtudták, hogy a németek elveszítették a háborút, és bizonyossá vált, hogy az oroszok pillanatokon belül elérik Brinnlitzet, Schindler elbúcsúzott védenceitől, hiszen tudta, hogy most önmagát kell mentenie. Magára hagyta őket, mert érezte, hogy jobb, ha az amerikaiak kezére adja magát.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 6.7
Kritika értékelés 5
Kritika elolvasva 2 398