Sellők és Rinocéroszok

Sellők és Rinocéroszok / Sellők és Rinocéroszok
2019. január 10.
Bzsu861
Sellők és Rinocéroszok

A Sellők és Rinocéroszok című animációs rövidfilmben, elképesztő dolgok történnek egy tengerparti zűrös és különös motelben. Egy idős nagymama sellő farokkal pancsikol a fürdőkádban, az übersexy szomszédnő erotikus táncot lejt esténként az ablakban, a halárus néni pedig beleharap egy furcsa hal nyalókába. Eközben még ennél is jobban felpörögnek az események, és egy összetört szívű apuka rinocéroszként száguld át a sötét erdőn. A 8 esztendős Tilda életének szereplői furcsa, esendő, szeretetre éhes, és méltó emberek, akik a kislány képzeletében szürreális vízióként jelennek meg, ugyanis emlékképeiből és egymásból alakulnak át ezzé a furcsa, ugyanakkor csodálatos mesevilággá, melyet a kislány teremtett meg.

Minden benne van ebben a rövidfilmben, közte a vágy és a szomorúság, a múlt és a jelen, valamint a szeretet és az egymáshoz való kötődés hiánya az, ami keretezi a filmet, és teszi rendkívülivé és zseniálissá. A film megálmodója, Traub Viktória rendezőnő, akinek animációs rövidfilmje, eddig számos neves számos neves filmfesztiválon tarolt, ugyanis számtalan kritikus tetszését elnyerte, a fiatal tehetség alkotása. Számos sikeres rövidfilm után, mint a Vastojás, valamint az Eső után, legújabb animációjával, a Sellők és Rinocéroszokkal, több tucat fesztiválon szerepelt világszerte, és számos elismerést gyűjtött be. A Sellők és Rinocéroszok című alkotás, már most is híresnek mondható film, ugyanis többek között a világ egyik legrangosabb animációs filmfesztiválján, Annecy-ban szerepelt a rövidfilmes versenyprogramban, ahol több mint 3000 animációs film közül választották ki, és így bekerülhetett a 46 filmes versenyprogramba. Annecy mellett olyan nemzetközi fesztiválokon nyerte el a legjobb rövidfilmnek járó díjat, mint a mexikói Veracruz Rövidfilm Fesztivál, a 7.


Bangalore Rövidfilm Fesztivál, A Wiesbadeni Exground Film Festival, valamint a California Women’s Festival, ahol a női rendezők munkáját díjazzák. A rendezőnő emellett még tevékenykedik forgatókönyvíróként, valamint operatőrként is, és abban a megtiszteltetésében részesült, hogy rövidfilmje, Christian Petzold Tranzitjának kísérőfilmjeként debütál a magyar mozikban jövő év elején. Traub Viktória 2008-ban fejezte be tanulmányait, animációs rendező szakon, a MOME rangos intézményében. A Sellők és Rinocéroszok volt 2018-ban az eddigi legnagyobb büszkesége a magyar animációs szakmának.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 6
Kritika értékelés 9
Kritika elolvasva 2 278