Sherlock Holmes: Árnyjáték

Sherlock Holmes: A Game of Shadows / Sherlock Holmes: Árnyjáték
2012. január 05.
Sherlock Holmes: Árnyjáték

Mondjam, hogy Guy Ritchie megint megcsinálta a tutit? Átfogalmazom: bárcsak mondhatnám, hogy megcsinálta az újabb tutit. Arra, hogy a Sherlock Holmes kap folytatást, érdemes lett volna nagy tétben fogadni, de minden bizonnyal alacsony szorzóval futott volna bármely fogadóirodánál. Az első rész ugyanis sikeres volt -ez nem egy meglepő információ, tudom-, a recept működött, a páros pedig simán belefér a filmtörténelem nagy kettősei közé. Elröppent a két év és megérkezett hát az Árnyjáték, aminél Ritchie nem teketóriázott sokat: amiben az első rész erős volt, ott adott rá még egy kanálnyit, ahol meg gyenge... nos ilyen rész talán nem is nagyon volt.

A folytatás esetében viszont sajna már tudunk felhozni egy-két ilyet, de ettől függetlenül még mindig egy kiemelkedő színvonalú popcorn mozi, ezen nincs mit vitatni.

A gond egyrészt az, hogy... hát ez Sherlock Holmes. Hol van a briliáns nyomozás? Másrészt elvárnánk egy szövevényesebben összeálló zseniális, szinte kibogozhatatlan cselekményt, melyet csak mindenek nyomozója tud megoldani; ehelyett egy kicsit katyvasz, néhol inkább bele se gondoljunk mélyebben színvonalú a sztori, de...


De még több akció, még több lassítás, még több coolság, szinte már szétfeszíti a vásznat. A történet központjában a már megismert Moriarty professzor áll, akinek a karaktere egyébként a leggyengébb is egyben, ez is ront egy picit az összképen. A páros tökéletesen működik együtt, akárcsak az első részben, ezt sikerült tartani, fokozni nem nagyon lehetett, így a szinten tartás már jóval több, mint amit remélhettünk; a mellékszereplők is kiválóak, Stephen Fry azonban még közülük is kiemelkedik, mint Sherlock testvére. A vége megint csak felemás, de inkább nem tetszetős, mint igen. A történetet nem spoilerezem el, úgyis megnézi az aki látta az első részt, aki pedig véletlen nem... nos az kezdje azzal, jól jár. Mivel rengeteg a hasonlóság és -mint mondtam- még több az akció, aki a 2009-es filmet nem szerette, ezt sem fogja. Összegezzünk? Azt hiszem ezzel senki sem kap zsákbamacskát: kólát, popcornt bekészíteni és indulhat a kaland.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 9
Kritika értékelés 5
Kritika elolvasva 128 053