Simulant - Mikor az ember oly tökéletes, hogy gép lesz

Simulant / Szimuláns
2023. június 02.
perry
Szimuláns

Mára sokat vitatkozunk mi lesz az A.I.vagy I.A. még inkább a mesterséges intelligencia sorsa. Hiszen a mindennapi életünket már a robot háztartási gépek könnyítik. Emberszerű robotok szolgálnak információt utazásról a töltött káposzta elkészítéséről és a fejlődés itt nem fog megállni hiszen egy kar nyújtásnyira vagyunk a tökéletes emberszabású ember gép megalkotásához.
A gondolat rémisztő és egyben mérhetetlenül izgalmas etikai és erkölcsi vonatkozásban is. Hiszen ha a robot érezni értelmezni és gondolkodni tud akkor embernek érzi magát és ez számtalan kérdést vet fel. A filmben is elhangzik, hogy létezik a 4 törvény: nem mondhat ellent a "gazdájának", nem támadhat rá, e kettő a legfontosabb.
Az alaptörténet az elhunyt ember férfi akiben le van táplálva mindazon agyi funkció ami az eredetit képezte. De a konfliktus mégis az élő ember és a gép kerülhet -e interakcióba egymással, hiszen az élő nő folyamatosan elutasítja a gépi "párját". Annak ellenére, hogy mindkettőjüknek van gépi -háztartási- mása.

Innen aztán etikai kérdések sora vetődik fel úgy mint ha a gép ennyire tökéletes akkor miért másodrendű polgár és miért lehet tárgyként kezelni ha ennyire tökéletes.
Morálisan szabad-e másodrendűnek tekinteni őket, vagy annak kell tekinteni.
Majd az etika megengedheti e hogy az emberi társadalomban azt, hogy éppen egy ember által teljes tudatot és önállósultságot kapjanak teljes jogú társai lehessenek az embereknek.

Mert ugye egy kávéfőző maximum megrázhat, egy emberszabású nevezzük kiborg az bizony puszta kézzel is ölhet ha nincsenek belé táplálva a fékek ebben a vonatkozásban.
A film ezeket témaköröket járja körbe és nem fest bizalomkeltő jövőt az ember számára. Arról még nem is beszélve, hogy az ember önmaga is egy ketyegő időzített bomba , hiszen tudatosan képes az ölésre. Mondhatnánk akár gépi méretekben.
Több viselkedési formát mutat be a film -szerencsére a konszern vezetőjét csak villanásnyira-. Így sok idő marad arra, hogy morális érvek és ellenérveket sorakoztassanak fel a film figurái cselekedeteik megokolására.
A néző pedig ki,ki vérmérséklete alapján ahhoz a figurához húzhat vagy teheti le igenjét vagy vétóját aki szimpatikusabb számára.
Kicsit körbe járhatjuk a forradalom kérdését is mikor egy kisebbség jelen esetben a kiborgok miképpen vívhatják meg harcukat.

Mert a téma nem új hiszen ide sorolható az I.E mesterséges értelem vagy a 200 éves ember és még sorolhatnám a hasonló témaköröket.
Javára írnám a filmnek azt , hogy nem a csili-vili digitális technika uralja a megvalósítást teret engedve inkább a gondolati kérdések felvetésére a néző számára.
A filmet April Mullen jegyzi és a hölgy mint színész és mint rendező is bebizonyította, hogy mindkettőben alapos tudása van, meg aztán így a női karakterek is megtelnek erővel.
Annyi bizonyos a film nézhető a témáról lehet és érdemes vitát nyitni hiszen a nem távoli jövő tartogathat ilyen végkifejletet.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 7
Kritika értékelés 8.8
Kritika elolvasva 8 376