Spoiler Alert - Akkor most beszéljünk a másságról

Spoiler Alert / Spoilerveszély
2023. július 03.
perry
Spoilerveszély

Kicsiny hazánk és kicsiny toldozott foldozott Alaptörvényünk -melyet mellesleg egy olyan személy "szült meg" aki maga is az identitás ilyen irányú sűrűjében bolyong, na de elkanyarodtam a film témájától.
Még pedig a Spoiler Alert-től amely bizony egy mássággal operáló mozifilm. Nevezhetjük akár vígjátéknak és drámának is hiszen egy szerelemről van szó és "mongyő" ahogy azt a Mágnás Miska klasszikus magyar filmben a szolgáló (Marcsa) volt szíves mondani MON dieu! a sznobok kedvéért: Úristen! bizony két férfi szerelméről szól.
Egyebek iránt csoda , hogy a forgalmazásba bekerült és a magas hivataloknál nem kaszálták el.
Alapjaiban nézve vidám film, egy félszeg kisfiúról szól aki túlsúlyos és bár lefogyott de lelkében megmaradt pufinak és egy másik férfiről aki viszont minden adottsággal rendelkezik ahhoz, hogy bizony a női nem is ájultan rogyjon lábaihoz. Kissé konvencionálisan de megismerkednek mint azt a többségi a mássággal nem élőknél is előfordul. Közben egy szitkom keretei között megismerkedhetünk a kis Michael Ausielloval

(Jim Parsons) anyukával és a családdal még erősítésnek gépi nevetést is kapunk ezen jelenetek alatt. Humoros keretek között anyuka és Ausielló elválasztatatlansága is kiderül. Bizony a vígjátékban lehet dráma is anyukát kiírják a szó valódi értelmében rákos lesz.
A kezdeti tétova közeledés végül is egymásra találással végződik. KIt Cowan a szépfiú (Ben Aldirdge) megtalálja értelmét és társát a barátjában. Ami az itt élő kisebbségnek nem adatik meg főhőseink házasságot kötnek, a család is megbékél a helyzettel és következik a boldog 13 év.

Mikor viszont a videólejátszó programra nézek ami még csak 54:22 mutat mi is van? Most akkor be is fejezhető a film? A dráma viszont csak most következik be a másik főszereplő aki életerős kidolgozott testtel, akiről azt gondolnánk még a hurrikán sem tud benne kárt tenni róla kiderül, hogy rákos .
Akinek a családjában ez már előfordult tudja mit jelent végig nézni a kemót vagy a sugár kezelést. A film egyre komorabb képet fest. Napi küzdelmek a leépülés stációi az egymásért aggódás szavai. Nehezen megélhető pillanatok a betegség poklában és emberi érzések kavargása.
Mert kérdem én mi az a házasság egy férfi és egy nő között ha ezt éppen két nő vagy két férfi érzi egymás iránt? Miért érdemelnek ezek az emberek megvetést kitaszítottságot csak azért mert egy többségi társadalomban szeretnének a minden embert megillető jogokkal élni?

A film pedig csak pereg tovább elkerülhetetlenül a végkifejlet felé. Még ugyan ebben az elmúlás előtti pillanatban is vannak szép napok egy kirándulás a tengerpartra mamástól és apástól (a másik fél szülei) nekem bevillant az 1970 s Love story melyen egy nemzedék érzékenyült el. Bár a filmben méltósággal mennek el az emberek de mi akik már átéltünk ilyet tudjuk sokkal komorabb és tragikusabb a vég.
Ebben a moziban semmi harcos nincs, semmi civil mozgalom csak két férfi szerelme és talán még annyi, hogy vannak helyek a világon ahol ez az emberi humánum keretei között zajlik és olyan messze sem kell menni ahol ez másodrendű állampolgárságot de akár fizikai terrort von maga után.
Kicsit messze jutottam a Spiler Alerttől, talán kivívtam sokak ellenszenvét de én egyesszám első személyben azt gondolom van mit közösen értékelnünk.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 2
Film értékelés 4.7
Kritika értékelés 7.7
Kritika elolvasva 1 731