Storm boy 2019 (Viharfiú)

Storm boy / Storm boy
2019. január 17.
perry
Storm boy

Miért is jók a családi filmek? Talán azért mert ha van ilyen család még: nagyapa, nagymama, apa, anya és a gyerekek egymáshoz bújva beülhetnek a kinematográfba vagy csak úgy egy szoba sarkába összegyűlve nagy képernyős LCD tévén nézve szembesülnek az igazsággal és más mára már nem igazán hasznos nagyszerű dolgokkal.
Cinikus lennék (?) kedves olvasóm, nem hiszem mert 2021- ben már jóformán nem is köszönünk egymásnak, megvetően elfordítjuk fejünket a szenvedőktől és hitehagyottan bolyongunk vélt vagy valós álmaink romjain.

Mert lejárt a Viharfiúk kora uniformizálódottunk, lassan eltűnnek erdeink tépjük -szaggatjuk az ökológiai egyensúlyunkat. Már attól sem félve, hogy végképpen tönkre tesszük ezt a kék bolygót. Évenként halnak ki fajok az állatvilágban és ránk is újabb "viharok" jönnek betegségek, pusztító járványok és még folytathatnám.....
Mondhatnád azt, hogy ez is csak egy tanmese a múltból egy apáról és annak fiáról akik elfutottak a világ elől és igazából csak az első kisvárosig értek el, egy ausztrál tengerpartig ahol önmaguk lehetnek és egymással.


Persze ha csak ez történne a filmben akkor ez egyszerű múlt idézés lenne, így aztán kettős síkon játszódik maga a kisregény is Colin Thiele (1920–2006) tollából vélhetőleg személyes tapasztalatokból. Többek között számos nagyszerű ifjúsági regény alkotója is Thiele.
Igen a Viharfiú klasszikus családi film és nem is szeretne többnek látszani mint ami. Csak megmutat emberi tulajdonságokat, hogy jók is lehetünk de lehetünk gonoszok is. Lehetünk irgalmasok és áldozhatunk a pénz oltárán. Az útjainkat magunk választjuk meg vagy arra az útra terelnek amivel a mi jövőnket vezérlik, még akkor is, ha ez az elszakadás szomorúságával jár.

Mindennek hitelessége egy zseniális színésznek Geoffrey Rush alakításának köszönthető aki azzal a keveset látott mértéktartással játssza a nagyapa szerepét ami igen csak becsülendő. Ezt lehet elmondani a fiatalkori énjéről a gyermekszereplő Finn Little játékáról is. Természetesen a velük együtt játszó ausztrál színészek is pont azt és annyit adnak hozzá a filmhez ami még megőrzi a hitelesség illúzióját.
A nálunk nem ismert Shawn Seet jegyzi a filmet és tény Ausztráliában igen csak közkedveltek TV Ságái és több televíziós díj tulajdonosa. A felsorolás nem lenne teljes a 3 pelikán megemlítése nélkül akik éppen , hogy csak meg nem szólalnak annyira kifejező a "betanításuk".

Persze maradjunk abban, hogy a jó midig győz, még akkor is ha sajnos ez nem mindig így szokott lenni, hiszen szomjazzuk a minden megoldódik befejezést ( még akkor is ha vannak akik nem ).
Aztán csak úgy a tengerpart fövenyén ülve nagyapa és unokája mosolyogva néz a lemenő nap utolsó sugaraiba.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 7
Kritika értékelés 8.8
Kritika elolvasva 1 530