Szerencsétlen baleset

The Crush / Szerencsétlen baleset
1994. április 14.
Bzsu861
Szerencsétlen baleset

Számomra a 90-es évek egyik legmeghatározóbb és egyben első thrilleres élménye, a Szerencsétlen baleset, eredeti címén: The Crush volt, mert megmutatja milyen az, ha egy fiatal bomlott elméjű kamaszlány őrülten küzd egy nála jóval idősebb férfiért, aki a korkülönbség miatt elérhetetlen számára. A mindössze 14 éves Darian folyton ördögi tervekkel áll elő, a 24 éves, felnőtt férfi elcsábításának érdekében, és szövi a hálóját, hogy eszelős módon megszerezhesse őt. Ez a fajta őrületes kitartás, és eszméletlen erő, ami egy mindössze 14 éves kislányban rejtőzik szinte hihetetlen számomra. Darian még ölni is képes lenne azért a férfiért, akiről álmodozik, és képzeletben már eljátszott a gondolattal, hogy Nick az övé, azonban a 24 éves, ígéretes karrier előtt álló Nick, már régen mást szeret, és a Darian és közte lévő óriási korkülönbség is áthidalhatatlan, hiszen ha Nick bármit lépne, akkor az liliomtiprásnak minősülne.

A nárcisztikus Darian mindenféle trükköket vet be, hogy kivesse hálóját a férfira, ám amikor Nick erre semmit nem reagál az őrült lány olyan hihetetlenül különös dolgokat követ el, amelyre Nick legmerészebb rémálmaiban sem számított, főképp nem egy "kamaszlány képében megjelenő ördögi teremténytől". A felnőtt férfi, aki tudja, ha kikezdene a rendkívül eszes, és csinos és mézes-mázas álca mögé búvó lánnyal, bűnt követne el, és a törvény előtt felelne érte, így foggal-körömmel küzd a lány eszeveszett rajongásával szemben. A korához képest fejlett, és abszolút nem ártatlan Darian, egy olyan kislány, aki képes rafináltan, felnőtteket megszégyenítő eszességgel és kitartással küzdeni, azonban amikor látja, hogy Nick rá se bagózik, egyre jobban eldurvul a szituáció és jönnek az őrült cselekedetek, melyekre senki sem számított a kislánytól, aki apuci és anyuci szeme fénye.


Ahogy a lány egyre makacsabbul kezd viszonyulni rajongása tárgyához, Nickhez a helyzet tarthatatlanná válik. Azért kedvelem ezt a filmet, mert megmutatja, hogy milyen az a fajta eszeveszett rajongás, egy fiatal és bomlott elméjű, szociopata lánynál, aki úgy szövi hálóját, mint a mérges pók, annak ellenére, hogy Nick nem ragad fenn rajta. Darian azonban nem ismer semmilyen határt, és nem fogadja el a nemleges választ, ugyanis őt senki sem utasíthatja el, legalábbis ő így hiszi, hisz megszokta, hogy mindent megkaphat, és bárkit megszerezhet. Nick kezdetben még tréfásan fogadja, ahogy a kislány felajánlkozik neki, azonban később rádöbben, hogy ez egyáltalán nem vicc, a kamaszlány kezelésre szorul hiszen súlyos problémákkal küzd, melyeket Nicken keresztül közvetít a külvilág felé, és szeretné azt is, ha rendkívül elfoglalt, és gazdag szülei többet foglalkoznának vele. Ez egyfajta égbekiáltás, mely egyben a legjobb "coming out".

Az akkor még zsenge korú Alicia Silverstone kitűnő alakítást nyújt, ebben a remek alkotásban, melyet 1993-ban adtak a mozikban. Ez egy halálos szerelem, amelynek nem muszáj rosszul végződnie, ha Nick is elég rafinált és túljár Darian csavaros eszén, vagyis mindig előtte jár egy lépéssel. A lány szinte üldözi a férfit, és folyton azt bizonygatja, hogy ez nem egy szerencsétlen baleset, hanem igaz szerelem, azonban véleményem szerint inkább őrjítő, mint valós. A film végén a lány teljesen átkerül egy másik dimenzióba, ugyanis elméje egyre inkább megbomlik, és módszerei is egyre erőszakosabbak. Aki még nem látta ezt a kitűnő thrillert, annak bátran ajánlom figyelmébe, mert a 90-es évek egyik legmeghatározóbb, és legkülönösebb filmje, melyben az őrület és a zsenialitás szinte eggyé válik. A film fő mondanivalója: A cél szentesít minden eszközt, még a gyilkosságot is.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 10
Kritika értékelés 9.5
Kritika elolvasva 1 050