Tenet

Tenet / Tenet
2020. augusztus 26.
FilmKukac
Tenet

Christopher Nolan 2020-as dráma, akcióthrillere az év egyik legjobban várt alkotása volt köszönhetően a vírus miatt lezárt moziknak és a rendező remek filmes előéletének.
Nolan pályafutása 1998-ban kezdődött el komolyabban a Following (A Csapda) című filmmel,határozottan kijelenthetem, hogy ez a rendező pályafutásának kevésbé maradandó alkotása,mégse sorolnám a rossz kategóriába. Igazi áttörést azonban csak 2000-ben megjelent Mementó című filmje hozta meg. Ezt követő filmjében az Álmatlanság-ban olyan legendás színészeket sorakoztatott fel, mint Al Pacino és Robin Williams és ez a szereposztás szinte már biztos sikernek tudható be. Arról nem is beszélve,hogy a Batman-trilógia részeinek forgatási szüneteiben összedobta az Eredet-et és a Tökéletes trükk-öt, amik valljuk be,mind történeti mind pedig bevételi szempontból nem kis durranások. 2014-ben bemutatott Csillagok között című filmje kategóriája egyik legjobb alkotása és 2017-es Dunkirk című filmjével is megmutatta, hogy egy háborús film vér nélkül bemutatva is lehet érdekfeszítő.


A Tenet, ha közhelyesen akarom leírni,akkor egy olyan Washingtoni szervezetről szól, akik megakarják menteni a Földet a világvégétől. Ha viszont a valóságos és bővebb, film- és Nolan rajongói szempontból akarom leírni, akkor a sztori kevésbé lesz klisés. Főszereplőnk (John David Washington) a CIA-nál dolgozott, de egy nap hirtelen az egész élete a feje tetejére állt, amikor egy olyan csapat tagja lett, akiknek feladata megmenteni az egész emberiséget az antihős, vagy ha úgy tetszik főgonosz (Kenneth Branagh) monumentális tervétől. Andrei (a főgonosz) szerepe azonban nem csak ennyiből áll, múltja és felesége élettörténete már alapból megér egy misét, de ez a kettő vegyítve adja meg az igazi mozizós élményt.

Ahogy a filmben elhangzik a Tenetet nem érteni, hanem érezni kell, és amint ez a felismerés bennünk is tudatosul teljesen más szemszögből kezdjük el látni a dolgokat és nem külső szemlélői, hanem tudatos átélői leszünk a történetnek. A legérdekesebb dolog ebben az alkotásban azonban nem a szereplők fantasztikus játéka vagy az általam rég látott észbontó felvételek és vágás, de mégcsak nem is a tudat, hogy nincs felesleges mellébeszélés és szerelmi szál, hanem az a bizonyos terv ami köré az egész épül. Ez ugyanis az időinverzió. Ez azt jelenti,hogy bizonyos inverz tárgyaknak felcserélődik az ok okozati viszonyuk.

Engem személy szerint elképeszt az a tény,hogy mennyire kevés CGI segítségéhez fordultak az utómunkálatok közben. Az inverz tárgyak és élőlények mozgása annyira élethű volt,hogy már szinte valóságosnak gondoltam.Megpróbáltam olyan kritikát írni ami nem ajnározza túl a Tenetet és lehet, hogy elfogult vagyok ezzel kapcsolatban, de én nem találtam semmi belekötni valót.
Még érdemes megemlítenem a színészek játékát ami John David Washingtontól kezdve Elizabeth Debickin át egészen Michael Caine-ig tökéletes volt. Robert Pattinson az évek alatt számomra már többször bebizonyította, hogy több, mint az Alkonyat szépfiúja és Kenneth Branagh is élete egyik legjobb alakítását nyújtja.

Hallottam olyan véleményt ami azt pedzegette, hogy mennyire nem találta viccesnek a filmet, erre én csak azt tudom mondani, hogy aki a humort keresi ebben a filmben, az nagyon rossz helyen jár. Bár az eddigi tapasztalatok alapján ez egy újabb olyan film, ami roppant megosztó lesz. Aprócska hibákat ugyan találtam,de melyik filmben nincsenek? Szívem szerint megemlíteném őket de új film révén próbálok a legspoilermentesebb maradni. Akinek van szerencséje és bátorsága annak mindenképpen azt tanácsolnám, hogy moziban nézze meg, mert garantáltan maradandó élményt fog nyújtani.

Szereplők:
John David Washington
Robert Pattinson
Elizabeth Debricki
Kenneth Branagh
Michael Caine
Himesh Patel
Clémence Poésy
Dimple Kapadia

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 8.2
Kritika értékelés 8.8
Kritika elolvasva 1 670