The Big Bang Theory - Agymenők (2007-)

/

Az igazán kimagasló sitcom ritka mint a fehér holló, a műfaj szerelmeseinek azt hiszem ezt nem kell ecsetelni. Az elmúlt évekre már nem elég altesti humorral telenyomni a részeket, az intelligens poén a legjobb poén, ebben pedig sajna nem sok élenjáró sorozat van.

2007-ben azonban berobbant az Agymenők, ami a tengerentúlon tulajdonképpen változatlanul magas érdeklődést képes fenntartani (ez sem egy mindennapos "csoda"), sőt, a sorozatnak sikerült egyedül öt éve, hogy minden mért csoportban elverje az American Idolt. Hogy mi a titok?

Nincs titok, csak első osztályú összetevők, éppúgy, mint egy előkelő étteremben. Sokszor elsütötték már a "rakjunk össze pár barátot, aztán lesz ami lesz" receptet, s míg ez egy Jóbarátoknál majd húsz éve még remekül működött, mára már megkopott alapfelállás, valamit mindenképp újítani kell.

Nos a The Big Bang Theory bár felhasználja ezt az alapfelállást, mégis sikerült annyi egyediséget belevinnie a készítőknek, hogy ez évek alatt is a felszínen, sőt jóval afölött tartja a szériát, s annak sikere egyelőre nem is kérdéses.


A kaliforniai Pasadena városában járunk, itt él egy lakásban a két Caltech-tudós, az elméleti fizikus Sheldon Cooper (Jim Parsons) és a kísérleti fizikus Leonard Hofstadter (Johnny Galecki). A velük szemben lévő lakásba költözik be Penny (Kaley Cuoco), a csinos és reményekkel teli színésznő(cske), aki persze csak a pincérkedésig viszi. Hogy a csapat teljes legyen, az ötöshöz hozzátartozik még két geek, az indiából érkezett asztrofizikus Rajesh Koothrappali (Kunal Nayyar), aki csak akkor képes lányokkal beszélgetni, ha alkoholt fogyasztott, illetve Howard Wolowitz (Simon Helberg), aki... nos ő épp eleget próbálkozik a gyengébbik nemnél.

Eleinte a poénok zöme két fronton érkeznek: egyfelől az egyszerű "parasztlány" Penny és a kockák közti különbségek, valamint a vérbeli geek poénok adják a röhögést, az idő és az évadok teltével a mérleg nyelve egyre inkább a szerelmi szálak - szociális helyzetek, szituációk felé billen; sajnos az eleinte tömegével zúduló kockaviccek és beszólások eléggé megritkulnak; ennek ellenére a varázs nem vész el, bár ezzel sokan vitatkoznának.

Ha valaki esetleg csak most találkozna a sorozattal és a nagy lendületben egyben ledarálná -ha elkap a hangulat, akkor ez szinte elkerülhetetlen- akkor még inkább megérzi a szereplők közt fennálló egyensúlyt: bár néha úgy tűnhet, hogy van aki jobban húzószereplő, mint a másik -sokan tartják egy Parsons egyszemélyes showjának-, ez maximum egy-egy időszakra, pár részre lehet igaz. Mindegyik főkarakter egyformán fontos, és egyformán megkapják időről időre a legkiemeltebb státuszt.

Gyakorlatilag az első pillanattól kezdve fennáll a Leonard - Penny szerelmi szál, mely hol beteljesedik, hol nem (jó, ez spoiler, de maximum annak, aki még életében nem nézett sorozatot.). Érdekes amúgy, hogy ez még így az ötödik évben sem vált "nyűggé", mint például a Ross-Rachel szenvedés, amiből azért sok volt (ha már a Jóbarátok volt a kiindulási példa). Szóval a fogaskerekek szinte tökéletesen illeszkednek, nagyjából elmondható, hogy ha az első két rész magával ragad, akkor ez a te sorozatod, ha nem, akkor később sem fogod szeretni. Bár egy kis hullámvölgy felfedezhető a 3.-4. évadban, az sem vészes, a most futó 5. pedig már újra a régi fényben tündököl. Lévén egy sitcomról van szó, sok poént nem akartam ellőni, ezért szándékosan nem mentem bele a történet(ek)be, hisz ellövöm a szórakozást és írhatnám a bejegyzést reggelig. Késtségkívül kategóriája legjobba most, ha esetleg eddig kihagytad volna, azonnal adj neki egy esélyt.Persze rengeteg minden kimaradt a bejegyzésből, Jim Parsons zseniális játékától (azért egy Emmy-t meg egy Golden Globe-ot begyűjtött már Sheldonért), azon át, hogy lassan negyven éves szereplők milyen perfektül alakítják a huszonéveseket egész Raj imádatomig... de a cikk hossza is véges. Egy biztos: ha van ami megér egy próbát, akkor az Agymenők az az. Bár én nem osztom könnyen a 10 pontokat és itt is elgondolkodtam egy ideig, de azt hiszem ez a sorozat tényleg megérdemli.

10 10/10 Ratings: 8.6/10 from 88,861 users   21 min  -  Vígjáték 

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 7.2
Kritika értékelés 5.3
Kritika elolvasva 69 434