The Little Things / Ördög a részletekben (2021)

The Little Things / Ördög a részletekben
2021. január 29.
perry
Ördög a részletekben

Nagy kedvencem Denzel Washington sem tudja visszaforgatni az idő kerekét, igaz ő nem is játszik tudományos fantasztikus filmekben. De meg kell alapítsam szépen öregszik. Mivel 1954 s születésű így a 6x ben is jócskán benne van. Viszont ennyi idősen is fess.
Az tény már nem játszik verekedős filmekben és így van ez az Ördög a részletekben...krimiben is. Itt aztán minden típus képviselteti magát a hallgatag járőr Joe 'Deke' Deacon ( maga Washington), a feltörekvő nyomozó Jim Baxter (Rami Malek) vagy akiről csak a film közepén derül ki , hogy ő a bűnös Albert Sparma (Jared Letho) Ennyi jó színész pedig garanciát nyújt arra , hogy színész oldalon minden rendben legyen. A karakterek jól működnek egymással és a dialógusok is a megszokott kissé szűkszavú mederben folynak. Nincs kitérő , üresjárat vagy éppenséggel félrevezető epizódok. Szinte magától bonyolódik a cselekmény szála mert lineárisan egy cselekmény szál van és az egy sorozatgyilkos utáni hajsza.

Márpedig több filmből tudjuk, hogy a sorozatgyilkos tettei mögött rengeteg más és más pszichológiai indíttatás áll legyen az szexuális vagy lelki ne talán skizofréniás alap leány nevén bipoláris személyiség. A fényképezés is ezt a nyomott követi már már fekete-fehér film-noir stílust öltve. Amelyeknél kiemelt szerepet játszik az ambivalens erkölcs és a szexuális motiváció gyökerei a német expresszionista fényképezésig nyúlnak vissza.

Elég két nevet megemlíteni ezekből a klasszikusokból -megjegyzem ha nincs képben az olvasó érdemes megnézni és pótolni a hiányosságot. A máltai sólyom (1941) című filmjét tekintjük alapnak, amely Dashiell Hammett azonos című regényének harmadik, legjobban sikerült adaptációja. Itt debütált Humphrey Bogart elegánsan cinikus magándetektív karaktere, amely ma már a műfaj egyik kulcsfigurája. A klasszikus film noir utolsó alkotásának Orson Welles A gonosz érintése (1958) című filmjét tartják.

Túl a filmtörténeten ebben a filmben a is keveredik a dráma, személyes konfliktus, etika és moralitás a két nyomozó módszereinek ellentétes formája vagy megtudjuk Deke múltjának sötét foltjait. Deke nyomozói vénája az apró jelekre kísértetiesen pontosnak bizonyul, azonban úgy tűnik, a nyomozás sikerességéhez kénytelen megkerülni néhány erkölcsi szabályt, ami Baxtert morális dilemmába sodorja. Az tényleg nem véletlen , hogy tehetséges színészekkel és a szálakat kitűnően kezelő rendezővel olyan alkotást lehet létrehozni ami garantáltan izgalmas krimit, drámát mutat a filmvásznon.
Végül de nem utolsó sorban essen szó a rendezőről John Lee Hancock úrról aki olyan filmekkel örvendeztette már meg e nagyérdeműt mint a : Mr. Banks vagy a Hófehér és a Vadász, de az én kedvencem a Perfect World -t is. Egyedi alkotások egyedi hangvétellel és kijelentem nem negatív éllel, hogy Hancock kiváló szórakoztató érdemes megnézni régebbi filmjeit és magam meg kíváncsi leszek az újakra is.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 7.3
Kritika értékelés 7.7
Kritika elolvasva 1 755